Odrasli

OVAKO ĆETE IZ DUŠEKA IZBACITI SVU PRLJAVŠTINU! Ako ga niste čistili godinama, što pre učinite OVO!

Većina ljudi redovno menja posteljinu. Međutim, na pitanje kada ste poslednji put očistili dušek niko neće moći da se seti

25.04.2022 16:00

OVAKO ĆETE IZ DUŠEKA IZBACITI SVU PRLJAVŠTINU! Ako ga niste čistili godinama, što pre učinite OVO!
Pixabay.com

Bez obzira na to što redovno menjate posteljinu na dušeku se vremenom sakuplja velika količina prašine i prljavštine, a neretko su vidljive i mnogobrojne fleke, pa nije zgoreg da s vremena na vreme temeljno očistite i to udobno mesto na kom, složićete se, najviše volite da provodite vreme.  

Srećna republika vam korak po korak donosi kako da najbrže i najtemeljnije očistite dušek, a s ciljem da vam san bude zdraviji.

Eksperti tvrde da je najoptimalnije dušek čistiti barem triput godišnje.

Pixabay.com

Za zdrav san nepohodna je čista posteljina i čist dušek

Usisivač u ruke

Da biste očistili dušek, naravno, prvo morate da skinete posteljinu. Stručnjaci savetuju da nju menjate barem jednom nedeljno, čak i ako je ona na oko čista. Naime, posteljina tokom noći upija naš znoj, nevidljive ljuspice kože koje otpadaju i pravo su mesto za razvoj različitih bakterija i grinja.

Drugi korak je temeljno usisavanje dušeka. Dobro bi bilo ukoliko imate nastavak za tapacirani nameštaj kako biste lako sakupili svu nečistoću. Važno je da doprete do svih ćoškova i šavova, a nije zgoreg usisavanje ponoviti dvaput kako biste bili sigurni da ste pokupili svu nečistoću.

Hladna voda umesto tople

U kantu sipajte hladnu ili mlaku vodu u koju ćete dodati neko sredstvo za čišćenje. Može da posluži i deterdžent za suđe koji odlično uklanja masne mrlje. Nemojte koristiti toplu vodu, jer je hladna voda efikasnija. Prilikom ribanja dušeka otvorite prozor kako bi vazduh strujao i dušek se brže i lakše osušio.

Nakon što se dušek dobro osušio, pospite preko njega sodu bikarbonu koja će upiti sve neprijatne mirise. Bilo bi dobro da, ukoliko možete, sodu bikarbonu ostavite da stoji čitavu noć, a potom ponovo temeljno usisajte dušek. Isti postupak primenite i na drugoj strani.

pexels.com

Nikako ne koristite paročistač na dušeku od memorijske pene da ne biste uništili strukturu madraca

Čišćenje dušeka sa memorijskom penom

Dušek od memorijske pene u suštini se čisti na isti način kao i bilo koji drugi madrac. Jedina razlika je što ne možete koristiti paročistač jer se može desiti da uništite strukturu samog dušeka.  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)