Odrasli

IZGUBITE KILOGRAME JEDUĆI PASTU! Verovali ili ne, moguće je, ovih 5 recepata su dokaz!

Testenine nisu obavezno sinonim za gomilanje masnih naslaga, a evo i kako.

15.04.2022 19:00

IZGUBITE KILOGRAME JEDUĆI PASTU! Verovali ili ne, moguće je, ovih 5 recepata su dokaz!
shutterstock.com

Svako ko je barem jednom bio na dijeti zna da je morao da se odrekne omiljenih zalogaja kako bi mu taj poduhvat bio uspešan. Često je to izuzetno teško izvesti, naročito ako je neko veliki gurman i posebno uživa u hrani koju sprema. Da ne govorimo o onima kojima najteže pada da se odreknu slatkiša i grickalica.

Uglavnom svi imaju „slabu tačku“ kada je hrana u pitanju, pa im je teško da poveruju da i pored tih "loših" namirnica oni ipak mogu da nastave da gube kilograme i svoju figuru dovedu do savršenstva. A upravo to je moguće s testeninom, koja, verovali i ne, može da pomogne u otapanju masti i to onih najupornijih - sa stomaka.  

Testenina, inače, ima naročito lošu reputaciju kada je mršavljenje u pitanju jer mnogi veruju da visok sadržaj ugljenih hidrata, koji se nalaze u njoj, neće dati baš željeni efekat u topljenju kilograma. Međutim, ni testenina, niti bilo koja hrana u tom slučaju neće značajno uticati na gubitak ili dobitak na kilaži. Sagorevanje unetih kalorija je ključ svega. Međutim, danas industrija hrane nudi širok asortiman proizvoda od testenine koji su bogati vlaknima i proteinima. Za ljubitelje italijanske kuhinje, i one koji bi da se zasite baš kako treba, donosimo predloge recepata za idealnu pastu, a da, pritom, uz nju ne brinu da li će se gojiti. 

Vege pasta

Postoji više vrsta vegetarijanske testenine, a odličan izbor je ona napravljena od leblebija, koje su izuzetno zdrave i samim tim bogate vlaknima i proteinima. Ta pasta ima 25 odsto manje ugljenih hidrata i 50 odsto više proteina u odnosu na klasičnu. Najbolje od svega je da se ukusi ne razlikuju i da nećete imati osećaj da jedete neku drugu vrstu testenine od one koju najčešće jedete. Ona je pravi izbor za obrok  i ukoliko želite da unesete dovoljnu količinu vlakana i proteina, a da pritom topite salo na stomaku.

shutterstock.com

Vege pasta - odličan izvor hranljivih sastojaka

Testenina sa proteinima

Klasična testenina koju poslužimo na trpezi u proseku sadrži oko 7 grama proteina po porciji. Barilja protein + linija nudi dvostruko više proteina i hranljivih sastojaka koji su neophodni u regulisanju šećera u krvi i povećanju sitosti, dok istovremeno gubite višak masnih naslaga na telu. Sa dodacima koje volite biće izvrstan obrok za vas, a da pritom uživate u omiljenom jelu ne razmišljajući o kalorijama.

shutterstock.com

Važno je znati da koju god testeninu jedete, obavezno trošite kalorije

Testenina od celog zrna

Mnogi koji su probali pastu od celog zrna potvrdiće da nisu jeli ništa ukusnije, a istovremeno zdravije. Sa 5 grama vlakana po porciji ovaj obrok jeste izuzetno hranljiv i zdrav. Ova testenina poznata je po tome što sadrži posebnu vrstu pšenice koja je manje modifikovana od tradicionalnih sorti i ima mali sadržaj glutena u sebi. To je odlična vest za one koji su osetljivi na gluten jer će moći da uživaju u svom omiljenom ukusu, izbegavajući ono što im ne prija. 

Bezglutenska testenina

Većina testenina koje ne sadrže gluten spremaju se veoma kratko, a najbolje su u kombinaciji s kukuruzom, smeđim pirinčem i kinoom.

shutterstock.com

I za one koji izbegavaju gluten postoji opcija kada je reč o pastama

Klasična testenina

Iako je najmanje zdrava iz svig gorepomenutih, ona sadrži 2 grama vlakana i 7 grama proteina, što je i dalje svrstava u red zdravih obroka. Ukoliko se iskombinuje s dobrom količinom povrća ili nekim sosom, na primer Pesto, dobija se lagan, hranljiv i uravnotežen  obrok.

BONUS VIDEO:

 

 

                                                   

Komentari (0)