Odrasli

DIJAGNOZA PRED OGLEDALOM: Šta oblik stomaka govori o vama?

Mnogi veliki stomak pripisuju zalogaju više, dobrom kolaču i vrhunskom roštilju kojem ne mogu odoleti pa pokušavaju pronaći razloge zbog kojih su nabaicili taj stomak. Ipak to često nema veze sa vašom težinom kažu stručnjaci.

21.03.2022 20:30

DIJAGNOZA PRED OGLEDALOM: Šta oblik stomaka govori o vama?
shutterstock.com/Srećna republika

Oni su raspravljali o tome da dobijanje na težini ponekad nije naša krivica i da se to ne može kontrolisati nekada jer su po sredi drugi razlozi koji prouzrokuju to. Nedostatak sna, sindrom policističnih jajnika, problem sa štitnom žlezdom ali i uzimanje lekova mogu proizvesti nadutost  ili višak kilograma.

Kroz ovih nekoliko primera pojašnjavamo zbog čega imate salo i kako da ga se rešite.

Stomak "stres"

Stres se smatra jednim od najvećih okidača mnogih bolesti ali i razlog za dobijanje na težini. Kada je organizam pod stresom proizvodi se pojačano kortizol-hormon stresa-koji doprinosi skladištenju masti naročito u abdomenu koju je najteže ukloniti. Sagorevanje masti je kod stresa usporenije što znači da višak unete hrane ne znači nužno da ćete se ugojiti.

Prvo što možete učiniti da smanjite stres jeste da duboko dišete, odlazite u šetnje i nađete način da se češće opuštate. Biljni dodaci su odlični saveznici u borbi protiv stresa a pokazalo se da je brokoli odličan dodatak ishrani jer je pun folne kiseline. Nutricionisti savetuju da se konzumira orašasto voće kada ste pod stresom, jer je ono puno magnezijuma koji drži nizak nivo kortizola.

Mamin stomak

Telo se transformiše za vreme i nakon trudnoće, tako i stomak, pa ukoliko vam se on ne vrati u prvobitno stanje to može za vas biti neprijatno. Opušten stomak i koža su neželjeni efekti trudnoće i ne treba žuriti sa iščekvanjem brze i velike promene na staro. Ukoliko i dalje i nakon nekoliko meseci posle porođaja  deluje kao da ste u trudnoći, vrlo je moguće da imate dijastazu rektiusa pise TheSun. Ovo je stanje kada su dva mišića koja se protežu po stomaku odvojena za vreme trudnoće i ako ostanu razdvojeni nakon porođaja.

Nutricionistkinja Rianon Lambert savetuje da ne treba držati dijetu za vreme trudnoće jer je potrebno da beba izraste i da se zdravo hranite. Nakon porođaja je takođe potrebna energija za dojenje bebe tako da treba izbegavati i u tom perodu uzdržavanje od hrane.

Pogodan trenutak je godinu dana nakon porođaja kada treba sprovoditi uravnoteženu ishranu i smanjiti kalorije.

unplash

Porodica sa velikim stomakom

Nadut stomak

Oko 70 posto ljudi pati od ovog stanja i uglavnom su po sredi neki metabolički procesi poput: iritabilnog creva, celijaklije, endometrioze ili Inflamatorne bolesti. Nadutost izaziva oticanje i proširenje stomaka. U retkim slučajevima može biti ozbiljnijeg karaktera važno je zato konsultovati lekara.

Nutricionistički terapeut Natali Lamb preporučuje sirće pre obroka zbog boljeg varenja i kako bi se smanjio unos rafinisanih šećera i ugljenih hidrata a unela više vlakna.

Pivski stomak

Nezdrava hrana i preterana konzumacija pića može da prouzrokuje veliki stomak. Previše soli i prerađene hrane mogu poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija što dovodi do povećane telesne mase. Mnogi zaljubljenici u pivo i druge napitke nisu svesni da unose izmešu 180 i 500 kalorija po napitku. Manji unos vlakana je takođe uzrok velikog stomaka, naročito u gornjem delu.

Da bi se rešili pivskog stomaka trebalo bi smanjiti konzumaciju pića ili se odlučiti za neke sa manjom kalorijskom vrednošću. Ukoliko niste spremni da se odreknete masne hrane i ovih napitaka, moraćete pojačano da se angažujete na polju vežbanja.

unplash

Neki se teško odriču hrane i pića

Stomak zbog povećane težine

Na kraju, veći stomak je odraz vaše ishrane i brige o sebi. Višak kilograma odraziće se i na njega i sve što vam ostaje je da redukujete svoju ishranu i počnete zdravije i umerenije da se hranite. Salo na stomaku poznato je kao viscelarna mast-masti koje se sakupljaju oko vitalnih organa u trbuhu-i koja je jako opasna jer može prouzrokovati srčana oboljenja i dijabetes tipa 2.

Fizička aktivnost je odličan način da sprečite ovaj problem. Ne morate trčati ili odlaziti u teretanu, dovoljno je da prošetate po 15-ak minuta i polako ćete uočiti vremenom razliku. Trebalo bi da uvedete i kalorijski deficit u ishrani i pređete na vlakna i proteine-nešto što vas drži sitim a ima malu kalorijsku vrednost i nizak sadržaj masti.

Komentari (0)