Klimaks bez muke

RUSKI GINEKOLOG SAVETUJE: Kroz menopauzu bez problema

Ako odreagujete na prve simptome klimaksa umesto da ih ignorišete i čekate da prođu, bićete mnogo zadovoljnije i sigurnije i lakše ćete prihvatiti neminovne promene

22.11.2021 16:13

RUSKI GINEKOLOG SAVETUJE: Kroz menopauzu bez problema
pexels.com

Gotovo svi su čuli za menopauzu, ali ima ljudi koji ne znaju da to nije bolest, već prirodna faza u životu žene.

Većina pripadnica lepšeg pola će se pre ili kasnije suočiti s neprijatnim simptomima menopauze, a nedovoljna informisanost o samom mehanizmu ovog životnog procesa dodatno može otežati život i smanjiti njegov kvalitet.

Jedna od najvećih zabluda u vezi s klimaksom jeste da se dešava samo ženama, ali i da one nemaju drugog izbora nego da istrpe neprijatne psihofizičke promene i sačekaju da se klimaks završi. Stvari su otišle toliko daleko da se danas gotovo svaki problem s ponašanjem ili raspoloženjem kod žena u srednjim godinama pripisuje menopauzi.

OSTAVITE PUŠENJE

- Kod većine žena menopauza nastupa između 45. i 55. godine, ali može početi i ranije i kasnije. Ovo karakteristično stanje rezultat je slabljenja funkcije jajnika, koji proizvode sve manje hormona estrogena, sve dok se ovaj proces potpuno ne zaustavi. Hormonska neravnoteža je ta koja pokreće sve promene i devijacije u telu žene za vreme menopauze. Osim toga, svaka žena se rađa s određenim brojem jajnih ćelija. Kada devojčica dobija prvu menstruaciju, to znači da su njeni jajnici počeli da troše rođenjem dobijene folikule i da se menopauza približava. Od velike važnosti je doba reprodukcije i koliko se žena čuva tokom njega - kaže ruski ginekolog i endokrinolog dr Elena Stepanovna Buntova.

Ona dodaje da će se prevencija abortusa, blagovremena upotreba hormonske kontracepcije po preporuci ginekologa, odustajanje od loših navika, pravilna ishrana, fizička aktivnost i pažljiv odnos prema zdravlju vratiti ženi kroz miran period menopauze. Naučno je dokazano da žene koje puše, u proseku, dve godine ranije ulaze u menopauzu. Neće biti naodmet ni ishrana bogata fitoestrogenima. Među namirnicama koje sadrže biljne estrogene prednjači soja. Ima ih dosta i u mahunarkama poput graška, pasulja i sočiva, žitaricama kao što su pšenica, ječam i pirinač, šargarepi, kupusu, špargli, peršunu, belom luku i biljnim uljima.

SPAS U HORMONSKOJ TERAPIJI

- Valunzi su prvo što zabrinjava većinu žena u menopauzi. Krvni sudovi se šire i skupljaju, pa dolazi do iznenadnih naleta vrućine i znojenja koji se smenjuju s periodima jeze i drhtavice. Javlja se i drugi simptomi karakteristični za klimakterijum. Smanjenjem prirodne proizvodnje hormona, telo počinje da ih nadoknađuje izgradnjom masnih ćelija, zbog čega se u ovom periodu žene goje veoma lako. Ipak, ne doživljavaju sve žene u menopauzi neprijatne simptome, a ako oni postoje, poslednje što treba jeste da ih trpite jer mogu i treba da se leče po preporuci ginekologa - naglašava dr Buntova.

Ona dodaje da se hormonska terapija kojom će se nadoknaditi nedostatak estrogena smatra najefikasnijom i žene treba da je shvate kao šansu za produžetak mladosti. Ginekolog će nakon pregleda i analiza dojki, genitalija i štitaste žlezde, uzimajući u obzir porodičnu anamnezu, propisati odgovarajući hormonski lek koji treba uzimati u određenoj dozi u isto vreme. Suplementacijom estrogena otklonićete simptome menopauze i prevenirati aterosklerozu, dijabetes, kao i kardiovaskularne bolesti i njihove komplikacije.

pexels.com

Ako reagujete na vreme, možete da uživate u svakom trenuntku svog života

 

- Možete nastaviti da uzimate hormonsku terapiju i nakon menopauze jer i sa 75 godina žene žele da se osećaju i izgledaju dobro. Lakše je preći na terapiju u menopauzi nakon hormonske kontracepcije. Kontraceptivne pilule preporučuju se u reproduktivnom periodu, pogotovo jer je to veoma delotvorna prevencija onkoloških oboljenja, a dokazano je i da, ako žena uzima hormonsku kontracepciju dve godine, pojava osteoporoze odložiće se za pet godina. Nakon toga možete preći na hormonsku terapiju ili biljne alternative, ali je veoma važno da to učinite pre 60. godine - ističe dr Buntova.

FAZE ŽENSKOG KLIMAKTERIJUMA

Perimenopauza

Obično počinje u dobi od 40 do 45 godina i može trajati od nekoliko meseci do četiri godine. U ovoj fazi proizvodnja estrogena se smanjuje i menstruacija postaje neredovna ili se njen karakter menja - postaje obilnija ili sasvim oskudna. Otprilike 40 odsto žena prvi put doživljava simptome menopauze u ovoj fazi.

Menopauza

Odnosi se na prvih godinu dana potpunog izostanka menstruacije. Na kraju ovog perioda žena više ne može da zatrudni. U ovoj fazi simptome menopauze oseti od 60 do 80 odsto žena.

Postmenopauza

Nastupa odmah nakon menopauze. Tokom ovog perioda mnoge žene jasnije doživljavaju simptome. Nažalost, u ovoj fazi mogu se pojaviti i zdravstveni problemi povezani s nedostatkom estrogena poput osteoporoze.

SIMPTOMI MENOPAUZE

  • Talasi vrućine i hladnoće - valunzi
  • Anksioznost, razdražljivost i depresija
  • Poremećaji sna
  • Tahikardija
  • Vrtoglavica
  • Slabost i umor
  • Problemi s mokrenjem
  • Suva koža, lomljiva kosa i nokti
  • Bolovi u mišićima i zglobovima

I MUŠKARCI ULAZE U KLIMAKTERIJUM

Kod muškaraca nivo testosterona počinje vrlo postepeno da opada od 30. godine, zbog čega kod njih nema naglih promena i uočljivih simptoma klimakterijuma, pa se o andropauzi veoma slabo piše i govori. Ipak, kod 2,1 odsto muškaraca starosno smanjenje nivoa polnih hormona dovodi do promena koje podsećaju na žensku menopauzu.

LEKOVITO BILJE OLAKŠAVA TEGOBE

Neven i nana

Sipajte u veliku teglu po dve kašike sušenih cvetova nevena i lista pitome nane i prelijte litrom ključale vode. Poklopite teglu i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte po šolju četiri puta dnevno pre jela. Već nakon mesec dana redovne upotrebe ovaj čaj će olakšati tegobe u menopauzi, očistiti organizam od štetnih materija i popraviti raspoloženje.

Bosiljak i matičnjak

Pomešajte jednake količine lista bosiljka, matičnjaka i kupine tako da dobijete kašičicu mešavine. Prelijte čašom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Procedite i zasladite s malo meda i limunovog soka. Pijte po čašu ovog čaja četiri puta dnevno pre jela. Posle dve nedelje uzimanja tegobe menopauze će se smanjiti i imaćete više energije.

pexels.com

Probajte sa prirodnim lekovima

 

Seks u menopauzi

Istraživanja su pokazala da se usled smanjenog lučenja estrogena veliki broj žena u klimakterijumu suočava sa suvoćom sluzokože, što smanjuje kvalitet intimnih odnosa i izaziva svrab i peckanje tokom seksa. Sasvim je logično da zbog toga dolazi do smanjenja libida. Žene u menopauzi žale se i na nemogućnost postizanja orgazma i na bol tokom odnosa. Stručnjaci preporučuju Kegelove vežbe za jačanje mišića jezgra karlice, koje će pomoći da se poveća protok krvi u vagini i ojačaju mišići. Slobodno možete koristiti i lubrikante, a imajte u vidu da se s medikametoznom hormonskom terapijom interesovanje za seks uglavnom vraća.

Komentari (0)