Većina ljudi razmišlja o kalcijumu kad je u pitanju zdravlje kostiju, ali stručnjaci sve više ukazuju na vitamin K kao ključan faktor za očuvanje čvrstine i otpornosti kostiju. Prema savetima stručnjaka, odraslima je dnevno potrebno 55 mikrograma vitamina K. Uz pravilnu ishranu taj nivo je lako dostižan, a kosti mogu postati znatno jače u roku od mesec dana.
Stručnjaci navode da vitamin K aktivira specifičan protein koji omogućava da se kalcijum pravilno veže za kosti. Bez dovoljne količine ovog vitamina, kosti postaju porozne, lomljive i sklonije povredama, naročito kod žena nakon 40. godine.
Lista najefikasnijih prirodnih izvora ovog vitamina uključuje zeleno lisnato povrće i fermentisane proizvode. Na vrhu liste su listovi moringe, koji sadrže čak 600 mikrograma vitamina K na 100 grama, što je desetostruko više od preporučenog dnevnog unosa. Sledi spanać, sa 483 mcg po porciji, a odličan izbor su i mladi luk, brokoli, kupus, amarant, gorušičino lišće, kao i soja i fermentisani proizvodi poput natoa (tradicionalnog japanskog jela), koji sadrže i vitamin K2, koji je ključan za pravilnu raspodelu kalcijuma u telu.
freepik
Nutricionisti savetuju da se ove namirnice uparuju sa zdravim mastima (maslinovo ulje, orašasti plodovi), jer je vitamin K rastvorljiv u mastima i tako se najbolje apsorbuje.
Ako redovno unosite ove namirnice, uz malo fizičke aktivnosti i izbegavanje prekomerne konzumacije industrijskih prerađevina, vaša gustina kostiju može značajno da se poboljša u roku od samo 30 dana, i to prirodno!
Komentari (0)