Doručak nije bez razloga proglašen najvažnijim obrokom dana. On je prva stvar koju unosimo u organizam nakon višesatnog noćnog posta i upravo tada dajemo telu gorivo za fizičke i mentalne napore koji nas očekuju. Ipak, uprkos sve većoj svesti o zdravoj ishrani, mnogi od nas i dalje prave greške već pri prvom obroku.
Doručak često doživljavamo kao brzinsku obavezu, pa umesto pažljivo odabranih, hranljivih namirnica biramo ono što nam je "pri ruci" bilo da je u pitanju voćni sok iz tetrapaka, pecivo iz obližnje pekare ili slaninu sa jajima. Međutim, biranje namirnica za prvi obrok u danu ne mora biti komplikovano ključ je u ravnoteži i da umesto praznih kalorija odaberite kombinaciju koja će vas zaista nahraniti. Ovo su tri opcije za doručak koje će vam doneti više štete nego koristi i urnisaće vam organizam ako stalno tako doručkujete.
Voćni sokovi i jogurti
Na prvi pogled deluje kao da započinjete dan zdravim obrokom, ali čaša voćnog soka i jogurt to nije. Kupovni voćni sokovi, čak i oni bez dodatog šećera, sadrže visoku koncentraciju fruktoze i često su bez vlakana, što znači da brzo podižu nivo šećera u krvi i još brže ga spuštaju. Rezultat? Umor, pad energije i glad koja se javlja vrlo brzo nakon doručka.
Shutterstock/ORION PRODUCTION
Voćni jogurti, pogotovo oni sa ukusima i dodacima, takođe su puni šećera i aroma. Umesto toga, mnogo bolji izbor je običan, nezaslađeni probiotski jogurt uz dodatak svežeg voća i kašičicu meda, ili pak kriška integralnog tosta sa malo marmelade kako biste napravili balans ukusa i hranljivosti.
Pekarski proizvodi
Nema sumnje da je teško odoleti mirsu toplog peciva. Međutim, peciva iz pekara, bilo da su u pitanju kroasani, kifle, lisnata testa ili punjene lepinje, najčešće su nutritivno siromašna, a bogata rafinisanim ugljenim hidratima, zasićenim mastima i aditivima.
Takav obrok vas može zasititi nakratko, ali ne daje telu ono što mu zaista treba a to su vlakna, proteini i dugotrajan izvor energije. Osim toga, lisnata i masna testa opterećuju varenje, a velika količina soli može izazvati zadržavanje vode i nadutost. Ako ne možete da se odreknete peciva, birajte ono od integralnog brašna i uparite ga s laganim namazom poput humusa, avokada ili mladog sira.
"Zidarski" doručak
Pržena jaja, slanina, beli hleb, majonez i salame poznati i pod imenom "zidarski doručak" možda zvuči kao konkretan i bogat obrok, ali osim ako ne radite fizički zahtevan posao, kao zidari, ovakva jutarnja kombinacija jednostavno je preteška. Sadrži visok udeo zasićenih masti, malo vlakana i minimalno svežih sastojaka.
Shutterstock/norikko
Takav doručak može usporiti probavu, izazvati osećaj tromosti i čak doprineti stvaranju viška kilograma. Umesto toga, odlučite se za kuvano jaje, integralni tost i zeleni čaj koji je lakši, a podjednako zadovoljavajući obrok koji ne opterećuje organizam.
Komentari (0)