Odrasli

JABUKOVO SIRĆE ČISTI CREVA KAO BRZI VOZ I SPREČAVA NADUTOST, A SVI GA POGREŠNO PIJEMO: Samo jedan način je PRAVILAN, objašnjava Voja Perišić

Većina Srba pravi jednu ogromnu grešku, koja poništava pozitivno dejstvo.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

12.05.2025 15:01

JABUKOVO SIRĆE ČISTI CREVA KAO BRZI VOZ I SPREČAVA NADUTOST, A SVI GA POGREŠNO PIJEMO: Samo jedan način je PRAVILAN, objašnjava Voja Perišić
Shutterstock/Kateryna Onyshchuk/Sea Wave

Skoro da ne postoji bilo koji prirodni lek ili napitak, a da jedan od glavnih sastojaka nije jabukovo sirće. Ono je veoma efikasno i bez "pomoći", ali da bi sirće bilo maksimalno efikasno veoma je važno da ga pijete na pravilan način, a tu većina ljudi pravi veliku grešku.

Kako navodi gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, svi sirće pijemo na pogrešan način, čime umanjujemo njegovo korisno dejstvo.

Perišić ističe da su jabuke kapitalno voće, a da sirće od ove namirnice vrlo korisno, te može da povoljno utiče na: regulisanje krvnog pritiska, smanjenje lošeg holesterola, gubitak kilograma, jačanje imuniteta.

- Bog je ljudima dao dva kapitalna voća - jabuke i grožđe. U njima ima jedna veoma korisna supstanca, a to je antioksidans resveratrol. Tu je i vitamin E, kvercetin, jabuka je čudo! 90 aktivnih hemijskih supstanci se nalazi u njoj - navodi dr Voja.

Objašnjava kako se ponaša sirće kada ga konzumiramo.

shutterstock.com/Anatoliy Cherkas

Sirće se pije u kombinaciji sa malo meda

- Jabukovo sirće se mnogo pominje u raznim savetima. Ono, iako je kiselo, kada uđe u usnu duplju praktično nakon par centimetra, njegov sadržaj postaje bazan. I nema to štetno kiselo dejstvo. Jako mnogo osvežava - kaže profesor koji je ispričao kako ga je okrepilo kada se veoma umoran vratio sa puta.

Doktor tvrdi da jabukovo sirće obnavlja organizam.

- Nakon pola sata bio sam potpuno svež. Jabukovo sirće jako obnavlja organizam - navodi doktor i dodaje da jabukovo sirće poboljšava rad creva, bubrega, bešike, kože i celog respiratornog sistema.

Takođe objašnjava zbog čega je jabukovo sirće korisno.

- Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu sprečava odlazak kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše vari bez pojave refluksa, nadutosti i gasova, a umiruje se i gorušica - objašnjava gastroenterolog.

Doktor Perišić naglašava da je najbolje uzimati ga sa medom, što gotovo niko ne radi, već ga konzumira bez ičega.

- Uzima se nerazblaženo, 30-40 ml, ali doda se malo meda. I to ne samo zbog ukusa, već antiupalnih dejstava koje med ima. Kiselina iz jabukoveog sirćeta obnavlja naše sluznice, to je hrana za njih - izjavio je prof. dr Vojislav Perišić u emisiji "Jutro".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)