Nije svako povrće idealno za gubljenje kilaže. Zapravo, iako je povrće sigurno zdravije od ogromnih kroasana sa kremom, testenine i tome slično, postoje situacije kada ipak vredi da budete oprezni pri njegovoj konzumaciji.
Zato, ako ste trenutno na nekoj dijeti koju vam nije preporučio nutricionista ili neko drugo stručno lice, obratite pažnju na sledeće namirnice.
Beli krompir
Krompir je među najsvestranijim povrćem koje možete jesti. Možete ga poslužiti kao pire, u obliku pomfrita, čipsa ili pečenog. Naravno, krompir je ukusan, ali ovo je povrće od kog ne želite da se prejedete, posebno kada ga konzumirate u nekom od izmenjenih oblika sa dosta preliva. Od ovog povrća pre ćete se ugojiti nego smršati.
Slatki krompir
Ako ste se odlučili za slatki krompir kako biste izbegli da jedete beli, možda biste želeli da počnete da preispitujete koliko slatkog krompira jedete.
Ova vrsta povrća je veoma bogata kalorijama i ugljenim hidratima i može dovesti do povećanja telesne težine, posebno ako jedete više kalorija nego što ih sagorevate.
Šargarepa
Ako mislite da će vam grickanje šargarepe pomoći da brzo smršate, razmislite ponovo. Šargarepa se zbog šećera ubraja u povrće koje će verovatno dovesti do gojenja ako je jedete u prevelikim količinama. Šećer u šargarepi je saharoza, tako da ovo narandžasto povrće uvek jedite umereno.
Krastavac
Da li se ikada osećate kao da ste uvek gladni kada ste na dijeti? To je verovatno zato što ne jedete prave vrste povrća da biste bili siti. Sve bez kože ili pulpe, kao što su krastavci, ima manje vlakana i neće vas dugo držati sitima – zbog čega ćete nakon toga posegnuti za još jednom užinom. Zato sokovi nisu zasitni, ali smutiji mogu biti. Predlaže se da jedete krastavce uz humus kao zdravu i zasitniju opciju.
Cvekla
Još jedno korenasto povrće sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, skroba i šećera jeste cvekla. Pošto telo brzo apsorbuje šećer, nivo šećera u krvi može da poraste, što dovodi do metaboličkog odgovora koji može stimulisati skladištenje masti i povećanje telesne težine, piše "Readers Digest".
Komentari (0)