Studija koja je obuhvatila više od pola miliona žena pokazala je da je od tog broja čak 12.251 žena razvila rak creva. Zbog toga su se istraživači trudili da otkriju šta bi moglo da utiče na pojavu rizika od nastanka ove opake bolesti, to jest, šta zapravo povećava šansu da osoba oboli.
Tako se došlo do podataka da oko 300 mg kalcijuma dnevno - što je otprilike velika čaša mleka od 240 ml, smanjuje rizik od raka creva za čak 17 odsto. S druge strane, studija je pokazala da 20 g alkohola dnevno povećava rizik od raka creva za čak 15 odsto.
- Ovo je najdetaljnija pojedinačna studija ikada sprovedena o odnosu između ishrane i raka creva, i naglašava zaštitnu ulogu kalcijuma u razvoju ove bolesti - rekao je vodeći istraživač dr Keren Papier.
Istraživanja su u toku i još se utvrđuje zašto sve više mlađih ljudi razvija rak creva, ali stručnjaci veruju da loša ishrana, ultraprerađena hrana, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti igraju važnu ulogu.
Rani početak raka creva kod osoba starosti od 25 do 49 godina je u porastu na globalnom nivou, ali Engleska je među zemljama sa najvećim porastom.
Istraživanjem objavljenim u časopisu Nature Communications istaknuto je 97 faktora u ishrani i njihov uticaj na rizik od raka creva kod 542.778 žena koje su učestvovale u studiji po imenu Million Women Study. Oksfordski tim je rekao da je to najjači dokaz dosad da kalcijum štiti od smrtonosne bolesti.
Studija je otkrila da kalcijum ima sličan efekat kada je u pitanju rizik od raka iz mlečnih i nemlečnih izvora - što sugeriše da je sam kalcijum bio glavni faktor odgovoran za smanjenje rizika.
- Zdrava, uravnotežena ishrana, uz održavanje zdrave težine i prestanak pušenja, najbolji su način da smanjite rizik od raka creva. Ovo uključuje smanjenje alkohola i crvenog i prerađenog mesa, konzumiranje puno voća, povrća i integralnih žitarica. Mlečni proizvodi, kao što je mleko, takođe mogu biti deo ishrane koja smanjuje rizik od raka creva - rekla je Sofija Lavs.
Istraživači su sugerisali da se zaštitna uloga kalcijuma može odnositi na njegovu sposobnost da se vezuje za žučne kiseline i slobodne masne kiseline u delu creva, smanjujući njihove efekte u izazivanju raka.
- Druge promene koje možete da započnete da biste smanjili rizik od razvoja raka creva uključuju konzumiranje vlakana iz integralnih žitarica, mahunarki, voća i povrća, izbegavanje prerađenog mesa i ograničavanje crvenog mesa i zdrava telesna težina. Prestanak pušenja i smanjenje alkohola, generalno promena načina života, može biti izazov, ali verujemo da je vredno truda. Prethodna istraživanja pokazuju da se više od polovine slučajeva raka creva može sprečiti, pri čemu je 13 odsto uzrokovano konzumiranjem prerađenog mesa, a 11 odsto prekomernom težinom i gojaznošću - rekla je dr Liza Vajld, piše Miror (Mirror).
Komentari (0)