Već decenijama lekari upozoravaju da je ultraprerađena hrana najgori mogući način ishrane za naš organizam. Međutim, i dalje ima dosta onih koji vole takozvanu džank fud, ali možda će posle ovog teksta promeniti mišljenje. Naime, u eri tehnološkog napretka i postojanja veštačke inteligencije više nije teško predvideti budućnost. Britanci su uradili jedan zanimljiv eksperiment. Naime, oni su veštačkoj inteligenciji zadali zadatak da na osnovu određenig parametara napravi snimak kako će izgledati muškarac za 30 godina ukoliko se celog života hrani ultraprerađenom hranom. I tako je nastao Majkl, odnosno jezivi snimak koji pokazuje šta ova vrsta hrane čini našem organizmu.
Njegova ramena su povijena pod težinom ogromnog, naduvenog stomaka i visećih "muških grudi". Koža mu je prekrivena aknama, noge otečene i zaražene ranama, dok jezivo zuri kroz žućkaste oči s tamnim podočnjacima. Majkl nije lik iz horor filma već generisana slika prosečnog britanskog muškarca za 30 godina čija ishrana je bazirana na brzoj hrani.
Rezultati decenija loše ishrane nisu lepi. Pored očiglednih posledica gojaznosti, njegovo zdravlje je ugroženo i on pati na mnoge načine. Majkl ima astmu, depresiju i anksioznost, takođe ima problema sa spavanjem - sve su to problemi uzrokovani ili pogoršani viškom kilograma.
Pod rizikom je od dijabetesa tipa dva i srčanih bolesti, što ga čini kandidatom za srčani ili moždani udar. Ovaj "model" je kreiran u okviru izveštaja kompanije za dostavu hrane. Njihova studija ima za cilj da podigne svest o dugoročnim posledicama današnjih navika u ishrani u Velikoj Britaniji. Naime, tokom poslednjih nekoliko decenija, ultraprerađena hrana, koja je visoko obrađena i prepuna aditiva, postala je osnov modernog britanskog jelovnika.Sve je više dokaza da gazirana pića, keks i gotova jela izazivaju čitav niz zdravstvenih problema, uključujući i rak.
Istraživanja su pokazala da ljudi koji se hrane ultraprerađenom hranom umiru mlađi. Ipak, šokantno je da ovakva hrana čini 57% ishrane prosečnog odraslog Britanca, a još zabrinjavajuće je što čini 66% ishrane dece. Kako pokazuju zvanični podaci Britanci konzumiraju više ultraprerađene hrane nego bilo koja druga zemlja u Evropi.
Stope gojaznosti su značajno porasle poslednjih decenija, a najnoviji podaci pokazuju da je četvrtina odraslih osoba gojazna, što znači da imaju višak kilograma na nivou koji povećava rizik od bolesti. U nekim delovima Britanije, ovaj procenat se penje na skoro polovinu lokalnog stanovništva. Stope gojaznosti kod dece su podjednako zabrinjavajuće, a jedno od osmoro dece uzrasta od 2 do 15 godina već je klasifikovano kao gojazno.
Da stvar bude gora skoro dve trećine Britanaca nisu svesni dugoročnih posledica ultraprerađene hrane, uprkos tome što tri četvrtine njih kažu da žele da jedu zdravije, ali nemaju vremena ili novca za to.
- Ultraprerađena hrana sama po sebi nije štetna, ali kada dominira našom ishranom i zamenjuje sveže, hranljive namirnice, može povećati rizik od dugoročnih zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja i nedostatka nutrijenata. Uravnotežena ishrana puna svežih, celovitih sastojaka je ključna za prevenciju hroničnih bolesti i očuvanje opšteg zdravlja - rekla dr Hilari Džons lekar opšte prakse.
Ona je naglasila da je kuvanje kod kuće jedan od najefikasnijih načina da smanjimo unos ultraprerađene hrane i održimo uravnoteženu ishranu. Uticaj džan fuda sve više zabrinjava vodeće britanske stručnjake, jer neki sumnjaju da ova hrana može sadržati sastojke koji izazivaju porast broja slučajeva raka kod osoba mlađih od 50 godina.
Profesor Čarls Svanton, onkolog i glavni kliničar organizacije za borbu protiv raka u Velikoj Britaniji ukazao na pojavu zabrinjavajućeg trenda u vezi sa džank fudom.
Govoreći pred Američkim društvom za kliničku onkologiju on je kazao da istraživanja pokazuju da neki slučajevi ranog raka debelog creva mogu biti pokrenuti bakterijama u crevima koje su prisutne kod ljudi koji jedu dijetu sa niskim sadržajem vlakana i visokim sadržajem šećera.
- Ono što vidimo u nekim istraživanjima jeste da tumori kod pacijenata sa ranim rakom debelog creva imaju mutacije koje bi mogle biti izazvane tim mikrobnim vrstama. Te mutacije, smatra se, smanjuju sposobnost tela da se bori protiv prekancerogenih ćelija - naglasio je on.
Savet lekara je da u potpunosti izbace iz ishrane ili barem svedu na minimum hranu kao što su kolačići, keks, peciva, čips, gazirana pića, brza hrana poput pice i burgera, piše Dejli mejl (Daily mail).
Komentari (0)