Odrasli

TRI NAMIRNICE KAO GASTROENTEROLOG UVEK IZBEGAVAM: Uništavaju creva i zdravlje!

Doktor Saurabh Sethi otkrio je šta nikako ne bi trebalo jesti ukoliko ne želimo da imamo problem s nadimanjem, mučninom, gasovima, gorušicom i sličnim gastrointestinalnim problemima.

30.12.2024 11:01

TRI NAMIRNICE KAO GASTROENTEROLOG UVEK IZBEGAVAM: Uništavaju creva i zdravlje!
Printscreen/TikTok/doctorsethimd, Shutterstock

Doktor Saurabh Sethi, gastroenterolog, deli svoje iskustvo i znanje sa skoro pola miliona pratilaca na TikTok-u. On je doktor koji je diplomirao na Univerzitetu Harvard i postao je viralan nakon što je ispričao razloge zašto izbegava brojne proizvode, uključujući prženu hranu, bezalkoholna pića i još mnogo toga.

Njegov nedavni snimak je objavljen s naslovom: "Tri najopasnije namirnice za creva koje izbegavam kao gastroenterolog". Taj video je postao viralan, a on je objasnio šta ne jede.

- Prvo, ultra-prerađena hrana je bogata konzervansima, aditivima i nezdravim mastima koje mogu poremetiti mikrobiom creva. Drugo, duboko pržena hrana. Teška je za varenje i može da uspori proces varenja, što dovodi do nadimanja, gasova ili refluksa kiseline - kaže doktor.

Za povremeno prženje koristite rafinisano maslinovo ulje, ulje avokada ili rafinisano kokosovo ulje.

- Treće, obična i dijetalna bezalkoholna pića. Dijetalna sadrže veštačke zaslađivače,l poput aspartama, koji mogu negativno uticati na mikrobiom creva iz mog kliničkog iskustva - objasnio je gastroenterolog.

Prema Britanskoj fondaciji za srce, ultra-prerađena hrana često sadrži visok nivo zasićenih masti, soli i šećera i kada ih jedemo ostavljamo manje mesta u našoj ishrani za zdravu hranu. Takođe je sugerisano da bi aditivi u ovoj hrani mogli biti odgovorni za negativne efekte na zdravlje.

shutterstock.com

Hrana koja loše utiče na zdravlje creva

Stvarna obrada hrane takođe može da utiče na to kako naša tela reaguju na nju. Studije su pokazale, na primer, da kada se hrana poput orašastih plodova jede cela, telo apsorbuje manje masti nego kada se orasi samelju i oslobađaju ulja. Još jedna nova teorija je da dijete koje sadrže više ultra-prerađene hrane mogu takođe uticati na zdravlje naših creva. Potrebno je više istraživanja da bi se razdvojili ovi različiti elementi i tačno razumeli šta bi u vezi sa ultra-prerađenom hranom moglo biti loše za naše zdravlje. Konzumiranje hrane pržene u nestabilnim uljima može imati nekoliko negativnih efekata na zdravlje. U stvari, ako ih redovno jedete, može doći do većeg rizika od razvoja bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i gojaznost.

@doctorsethimd Never Ignore THIS Common Gut Symptom ❌ Doctor Sethi #medical ♬ original sound - Doctor Sethi ⚡️

Prema Heltlajnu (Healthline) , istraživanje je otkrilo da je samo jedna porcija veštački zaslađenog pića dnevno povezana sa 8-13 odsto većim rizikom od dijabetesa tipa 2, piše Miror (Mirror).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)