Odrasli

UKOLIKO OVAKO PRIPREMATE DORUČAK, RIZIKUJETE DA DOBIJETE SRČANI UDAR I ŠLOG! Stručnjaci upozoravaju: Čuvajte se jedne hemikalije!

Akrilamid se formira kada se skrobna hrana poput hleba, krompira i kafe zagreva kroz procese pečenja i prženja.

21.12.2024 06:45

UKOLIKO OVAKO PRIPREMATE DORUČAK, RIZIKUJETE DA DOBIJETE SRČANI UDAR I ŠLOG! Stručnjaci upozoravaju: Čuvajte se jedne hemikalije!
Shutterstock

Naučnici upozoravaju da hemikalija koja se oslobađa tokom pripreme nekoliko omiljenih porodičnih jela može povećati rizik od srčanog udara i šloga za čak 60 odsto. Ova supstanca, poznata kao akrilamid, formira se kada se skrobna hrana poput hleba, krompira i kafe zagreva, i to kroz procese pečenja i prženja.

Akrilamid je posebno prisutan u zagorelim ugljenisanim ugljenim hidratima, kao što je tost, gde reakcija između prirodnih šećera i toplote izaziva smeđe bojenje. Ova hemikalija se takođe nalazi u industrijski prerađenoj hrani, cigaretama i nekim kozmetičkim proizvodima. Iako su godinama postojale zabrinutosti da akrilamid može izazvati kancerogene reakcije u organizmu, sada su španski istraživači otkrili još jedan mogući rizik: kardiovaskularne bolesti, a o tome piše i Dejli Mejl (Daily Mail).

Tim španskih stručnjaka, koji je objavio svoje nalaze u časopisu Nutrišns (Nutrients), analizirao je brojne studije iz 2007. godine i u istraživanje uključio više od 100.000 osoba. Utvrđeno je da veći unos akrilamida povećava rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih problema, poput srčanog udara i šloga, kao i od smrtnosti uzrokovane ovim stanjima.

Studije su pokazale da ekstremni nivoi akrilamida mogu povećati rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 84 odsto, naročito kod osoba sa povećanim rizikom, poput onih sa dijabetesom tipa 2. Takođe, istraživanje je pokazalo da izloženost akrilamidu kroz ishranu može povećati rizik od smrtnih slučajeva zbog kardiovaskularnih bolesti za trećinu do dve trećine.

Shutterstock

Usled oslobađanja akrilamida može da dođe do infarkta

Iako je tačan način na koji akrilamid utiče na zdravlje srca nejasan, laboratorijski testovi ukazuju na potencijalne mehanizme, uključujući taloženje masti u telesnim tkivima i povećanje inflamacije, što može doprineti problemima poput gojaznosti.

Naučnici napominju da je dalje istraživanje uticaja akrilamida na zdravlje srca ključno, s obzirom na visoku izloženost ovoj hemikaliji u svakodnevnom životu. Takođe, ističu da je važno smanjiti proizvodnju i unos akrilamida, jer je većina populacije nesvesna ove supstance u svojoj ishrani.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)