Odrasli

STRUČNJACI DALI KONAČNU REČ: Evo da li su jaja glavni krivci za povišen holesterol!

Dugo se verovalo da ova namirnica nikako nije dobra po zdravlje većine stanovništva, ukoliko se konzumira u većim količinama, međutim, nova istraživanja su pokazala drugačije.

08.11.2024 06:05

STRUČNJACI DALI KONAČNU REČ: Evo da li su jaja glavni krivci za povišen holesterol!
Shutterstock

Nutricionisti sve više ističu važnost smanjenja zasićenih masti u ishrani, preporučujući da njihov udeo bude ispod 10 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa. Takođe, za osobe s visokim nivoom LDL-holesterola i ispod sedam odsto. Zasićene masti, prisutne u namirnicama kao što su punomasni mlečni proizvodi, puter, crveno meso i industrijska peciva, ostaju glavni krivci za povišen nivo "lošeg" ili LDL holesterola u krvi. 

Danas, kada su trans-masti značajno smanjene, zasićene masti preuzimaju vodeću ulogu u formiranju aterogenih LDL-čestica koje povećavaju rizik od srčanih oboljenja. S druge strane, jaja, dugo na lošoj reputaciji kao hrana koja podiže holesterol, sve više se oslobađaju te reputacije.

Stručnjaci ističu da holesterol iz hrane, uključujući jaja, uglavnom ne podiže holesterol u krvi kod većine stanovništva. Međutim, kod malog procenta broja ljudi, zbog specifične genetske predispozicije, hronična konzumacija jaja i drugih izvora holesterola može uticati na nivo LDL. Ta grupa, koju stručnjaci nazivaju "hiper-responderi", osetljivija je na holesterol u ishrani i ima veću tendenciju da ga poveća u krvi.

Shutterstock

Pržena jaja su neizostavna namirnica za doručak u mnogim domaćinstvima

Istraživanja pokazuju da jaja kod većine ljudi čak povećavaju nivo "dobrog" HDL holesterola, poznatog po zaštitnom dejstvu na srce. Veći unos HDL-a pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, čineći jaja zdravim izborom u umerenim količinama. Osim toga, stručnjaci ističu da samo oko 20 odsto ukupnog holesterola dolazi direktno iz hrane, dok navodno telo samo proizvodi ostatak. 

Takođe se preporučuje povećanje unosa nezasićenih masti i dijetetskih vlakana, koji zajedno doprinose smanjenju aterogenih LDL čestica. Jaja, kao prirodni izvor proteina i vitamina, imaju brojne prednosti, a njihova konzumacija u umerenim količinama neće predstavljati zdravstveni rizik za većinu stanovništva.

Brojne organizacije, poput Britanske fondacije za srce, navode da se sedam jaja nedeljno ili jedno dnevno smatra umerenom konzumacijom, koja neće negativno uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a o tome piše i portal Fud fekts (Food facts).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)