Odrasli

POJEO SAM 720 JAJA ZA MESEC DANA: Ono što se desilo s HOLESTEROLOM - niko nije očekivao!

Doktor je izveo eksperiment - rezultati šokiraju.

25.09.2024 11:52

POJEO SAM 720 JAJA ZA MESEC DANA: Ono što se desilo s HOLESTEROLOM - niko nije očekivao!
Printskrin: Youtube

Mnogi posetioci teretana i zdravstveni gurui smatraju jaja superhranom. Međutim, saveti doktora često su suprotni – jaja se smatraju izvorom holesterola koji može povećati rizik od srčanih bolesti. Tokom decenija, jaja su demonizovana zbog svog bogatstva holesterolom, posebno u žumancu, a mnogi stručnjaci upozoravali su na potencijalne zdravstvene rizike.

Međutim, nova istraživanja pokazuju da ovaj strah možda nije potpuno opravdan.

Eksperiment doktora šokirao svet

Nedavna studija doktora Nik Norvica, doktoranta na Univerzitetu Harvard, izazvala je pažnju kada je odlučio da tokom jednog meseca konzumira 720 jaja – u proseku 24 jaja dnevno – kako bi ispitao njihov uticaj na nivo holesterola. Rezultati su bili iznenađujući: njegov nivo lipoproteina male gustine (LDL), poznatog kao "loš" holesterol, opao je za 18 procenata.

Dr Norvic, koji je doktorirao metabolizam ljudskog mozga na Univerzitetu Oksford, napomenuo je da je njegov eksperiment imao za cilj da pokaže da jedenje jaja ne mora nužno povisiti nivo holesterola.

- Pretpostavio sam da će konzumiranje 720 jaja u jednom mesecu, što je oko 133.200 mg holesterola, zapravo smanjiti moj LDL holesterol, i to se pokazalo kao tačno, rekao je on.

Printskrin: Youtube

Predstavio je svoje rezultate na internetu

 

U njegovom eksperimentu, koji je izazvao široku pažnju na društvenim mrežama, dr Norvic je pokazao kako su jaja uticala na njegov metabolizam.

- Iako sam značajno povećao unos holesterola, moj LDL holesterol je zapravo opao, dodao je.

U ovom kontekstu, važno je napomenuti i razliku između LDL i lipoproteina visoke gustine (HDL), koji se smatra "dobrim" holesterolom i pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvotoka.

Zašto jaja ne povećavaju nivo holesterola

Istraživači su ponudili hipotezu o tome zašto jaja ne povećavaju nivo holesterola. Naime, u crevima, holesterol se vezuje za receptore koji podstiču oslobađanje hormona holesina, što signalizira jetri da smanji proizvodnju LDL-a.

Osim toga, Norvic je tokom eksperimenta prilagodio unos ugljenih hidrata, fokusirajući se na voće, što je dodatno doprinelo smanjenju nivoa LDL-a.

- Kada se povećava unos ugljenih hidrata, nivo LDL-a opada jer telo dobija više energije iz tih namirnica, objasnio je.

Komentari gledalaca na njegov video naglašavaju interesovanje za ovu temu. Jedan je korisnik istakao kako je znao da njegov LDL neće porasti, dok je drugi podelio svoje iskustvo dugogodišnje konzumacije jaja bez ikakvih zdravstvenih problema.

Ova istraživanja otvaraju nova pitanja o tradicionalnom pristupu ishrani i holesterolu, te pozivaju na dalja istraživanja o stvarnoj ulozi jaja u ljudskoj ishrani. Dokazano je da se percepcija o jajima kao nezdravim može menjati, a sa novim saznanjima, možda je vreme da preispitamo stari mit.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)