Odrasli

ŠTA SE DOGAĐA S VAŠIM TELOM POSLE SAMO JEDNE KRIGLE PIVA? Iznenadićete se!

Najnovija istraživanja su pokazala da do promena dolazi već posle prvog gutljaja, a evo i zašto je to tako.

25.10.2024 07:30

ŠTA SE DOGAĐA S VAŠIM TELOM POSLE SAMO JEDNE KRIGLE PIVA? Iznenadićete se!
Shutterstock.com

Iako često deluje bezopasno, konzumacija piva može da izazove promene u organizmu, i to već od prvog gutljaja. Muškarci i žene različito reaguju na alkohol, čak i kada konzumiraju istu količinu pića, što može dovesti do iznenađujućih fizičkih i mentalnih efekata.

Prema izveštaju portala LADBible, nakon ispijanja prvih nekoliko gutljaja piva, telo počinje da reaguje. Naime, alkohol oslobađa dopamin, hormon odgovoran za osećaj zadovoljstva, koji aktivira centre nagrađivanja u mozgu. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da i jedno pivo može da izazove blagi pad šećera u krvi, posebno ako se pije na prazan stomak, što može dovesti do vrtoglavice i želje za grickalicama.

Shutterstock

Evo šta se dešava posle samo jedne čaše piva

Takođe, alkohol deluje i kao diuretik, što znači da inhibira antidiuretičke hormone, pa ćete posle popijenog piva češće posećivati toalet. Zanimljivo je i to da studije pokazuju da žene nakon iste količine alkohola postaju više opijene od muškaraca, čak 30-40 odsto više, što se pripisuje razlikama u telesnoj građi, uključujući i odnos vode i masti.

Psihijatar dr Danijel Amen, ističe da alkohol posebno utiče na mozak.

- Konzumacija može da ugrozi funkcije prednjih režnjeva mozga, odgovornih za fokus, kontrolu impulsa, rasuđivanje i empatiju. Oni praktično nestaju pod dejstvom alkohola - objašnjava dr Amen. 

Psihijatar je takođe objasnio uticaj alkohola na mozak tinejdžera koji je bio pod dejstvom alkohola.

- Skenirali smo mozak mladića koji je bio trezan, a zatim pijan i primetili smo da su mu prednji režnjevi praktično nestali - upozorio je on.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)