Odrasli

ŠTA NIKAKO NE SMETE DA JEDETE PRE KONZUMIRANJA ALKOHOLA, SVI PRAVE OVE GREŠKE: Evo zašto je mamurluk još gori nego inače

Sami ste sebi napravili veliki problem.

18.10.2024 20:50

ŠTA NIKAKO NE SMETE DA JEDETE PRE KONZUMIRANJA ALKOHOLA, SVI PRAVE OVE GREŠKE: Evo zašto je mamurluk još gori nego inače
Schutterstock

Posle noći prepune alkohola, probudili ste se u agoniji, sa teškom glavoboljom i strašnim mamurlukom. To samo pokazuje da se niste dobro pripremili za pijanku, jer postoji čitava lista namirnica koje ne smete ni da pogledate ako planirate da pijete alkohol.

Ukoliko već nameravate da pijete, olakšajte život sebi i to unapred.

Danijel Afland, izvršni direktor kompanije Whiskey Masters, otkrio je šta morate da izbegavate kako se ujutru ne bste borili sa neizdrživim mamurlukom.

- Na vrhu liste namirnica koje treba izbegavati pre konzumiranja alkohola su slane grickalice, zaslađena hrana i mlečni proizvodi. Jedenje ovih stvari pre provoda sa prijateljima može da bude veoma neprijatno - tvrdi Afland.

Takođe, namirnice poput kokica i čipsa deluju primamljivo, ali one doprinose dehidraciji na sličan način kao i alkohol.

Shutterstock

Mamurluk je muka živa

 

Previše slanih grickalica takođe dovodi do nadimanja i zadržavanja tečnosti. Ovo sprečava vaše telo da efikasno izbaci alkohol i može da pogorša simptome mamurluka narednog dana - poručio je Afland.

Slatka hrana i ugljeni hidrati poput testenine i hleba takođe mogu da pogoršaju efekte alkohola, jer vaše telo pretvara ugljene hidrate u šećer. To može da prouzrokuje nagli porast nivoa šećera u krvi, a zatim nagli pad.

- Ova brza promena može da ima veliki uticaj na to kako se osećate. Nagli pad šećera u krvi može da dovede do toga da se osećate umorno, ošamućeno i da budete podložniji efektima alkohola - navodi Alford.

A ubedljivo najgora stvar je da pre izlaska konzumirate mlečne proizvode kao što su sir, mleko i jogurt.

- Mlečni proizvodi u stvari, mogu da da uspore probavu, što znači da će alkohol ostati u vašem stomaku duže nego inače, što može da iritira sluzokožu želuca i da dovede do mučnine ili nadimanja- zaključio je Danijel Alford, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)