Odrasli

8 SIMPTOMA KOJE JE ČUVENI VODITELJ IGNORISAO, 48 sati ga je delilo od smrtonsnog INFARKTA! Džeremi Klarkson o oticanju, vrtoglavici i znaku u grudima!

Osim neuobičajenog umora, vrtoglavice i otečenosti, osećao je još četiri specifična simptoma.

22.10.2024 11:56

8 SIMPTOMA KOJE JE ČUVENI VODITELJ IGNORISAO, 48 sati ga je delilo od smrtonsnog INFARKTA! Džeremi Klarkson o oticanju, vrtoglavici i znaku u grudima!
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavni voditelj Džeremi Klarkson (64) hitno je operisan pre nekoliko dana nakon što mu je naglo pozlilo, i lekari su mu rekli da je u bolnicu došao u poslednjem trenutku, kao i da ga je par dana delilo od smrtonosnog srčanog udara.

Klarkson je izjavio da je posle povratka sa odmora počeo da oseća veliki pritisak u grudima i bolove i žiganje u levoj ruci.

Srećom, odmah je otišao u bolnicu gde je operisan po hitnom postupku, i ugrađen mu je stent.

Voditelj je, kao i mnogi drugi koji su bili u sličnoj situaciji, ignorisao većinu od standardnih simptoma srčanog udara.

Neuobičajeni umor

Ukoliko osećate ekstremni umor, čak i bez promena uobičajenih navika, savet je da se konsultujete sa lekarom. Ako stalno imate utisak da ste umorni, to može da bude znak zastoja srca i drugih zdravstvenih problema.

Mučnina i povraćanje

Ako se osećate bolesno, i uz to imate probleme sa mučninom i povraćanjem, to je znak da se zabrinete, naročito ako osećate i bo0l u grudima.    

Stephen Butler / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Džeremi Klarkson je operisan u poslednjem trenutku

- Ako sedite i ne radite bilo šta, a osećate bol u grudima i imate utisak da ste bolesni, odmah potražite pomoć lekara - navodi doktor Dejvid Njubi.

Neprijatan osećaj u vilici, vratu i stomaku

Srčani udar može da izazove širenje bola na vilicu i leđa. Takođe, standardan simptom je i bol u vratu, stomaku, kao i ruci, najčešće levoj. 

Oticanje stopala i zglobova

- Otoci za koje nemate objašnjenje, na zglobovima, stopalima ili abdomenu, su često znak problema sa srcem. Ove simptome ne smete da ignorišete, naročito ako je otok na zglobovima veoma veliki. Takođe, znak za uzbunu su i jaki grčevi u listovima.

Vrtoglavica i nesvestica

Ako osećate stalnu vrtoglavicu, i povremenu nesvesticu, to može da bude znak ozbiljnih srčanih problema, a li i drugih bolesti, i zato je najbolje da odete kod lekara, naročito ako se ovo dešava nekoliko dana.

Ian West / PA Images / Profimedia

Simptomi koji ne smeju da se ignorišu

Kratak dah

Normalno je da malo teže dišete posle brzog hoda ili vožnje bicikla. Međutim, ako osećate da imate kratak dah tokom normalnih aktivnosti, to je znak upozorenja, naročito ako vam se to nije ranije dešavalo. 

Preterano znojenje

Ukoliko imate osećaj da ste "lepljivi" i da se previše znojite bez nekog očiglednog razloga i uz to osećate bol u grudima, odmah potražite pomoć lekara.

Ubrzan rad srca

- Ako vaše srce odjednom počinje da kuca veoma brzo i imate utisak da "skače" na sve strane, vreme je da odete kod doktora. Ako usput imate i zamračenje, pozovite Hitnu pomoć - upozorava doktor Njubi, prenosi The Sun.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)