Odrasli

ŠTA JE BAZEDOVLJEVA BOLEST, POGAĐA UGLAVNOM ŽENE, PRVI SIMPTOM SE VIDI U OČIMA: Na ove detalje morate da obratite pažnju

Tahikardija i naglo mršavljenje su česti znakovi oboljenja.

17.10.2024 10:15

ŠTA JE BAZEDOVLJEVA BOLEST, POGAĐA UGLAVNOM ŽENE, PRVI SIMPTOM SE VIDI U OČIMA: Na ove detalje morate da obratite pažnju
Shutterstock

Grejvsova ili Bazedovljeva bolest zahvata štitnu žlezdu i jedna je od dve najčešće autoimune bolesti u populaciji odraslih, ali i dece i adolescenata. Najčešće se pojavljuje kod žena, i to oko 40. godine života.

Ovo oboljenje je dobilo naziv prema irskom lekaru Robertu Grejvsu koji je tu bolest opisao davne 1835. godine. U Evropi je ipak mnogo poznatija kao Bazedovljeva bolest po nemačkom doktoru Karlu Adolfu fon Bazedovu. Ova bolest je najčešće uzrok hipertireoidizma, povećanog rada štitne žlezde. 

Bazedovljeva bolest se pet puta češća pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. Procenjuje se da jedna osoba na 80 stanovnika u nekom trenutku može da oboli od Bazedovljeve bolesti. 

Simptomi Bazedovljeve bolesti:

  • uznemirenost
  • znojenje
  • nesanica
  • drhtanje ruku
  • vlažna koža

Simptomi mogu da traju dosta dugo, čak nekoliko nedelja ili meseci pre nego što se pacijent potraži pomoć lekara.

Takođe, bez obzira na normalan apetit može da se javi mršavljenje, kao i tahikardije, ubrzani ili nepravilni rada srca i poremećaj srčanog ritma. 

Shutterstock

Prvi simptom Bazedovljeve bolesti se najčešće javlja u očima

Štitna žlezda može da bude difuzno povečana sa izrazito jako pojačanim protokom krvi u njoj. Približno polovina pacijenata može da ima i znake orbitopatije - mogu da osećaju da im smeta svetlost, utisak da imaju pesak u očima kao i otoci oko očiju.

Teži oblici mogu čak da uzrokuju dvojni vid, a najteži oblik je egzoftalmus, koji dovodi do promenjene pokretljivosti očnih jabučica. 

U lečenje se vrlo često uključuju i lekari drugih specijalnosti, kao što su oftalmolog i kardiolog. 

Kako se leči Bazedovljeva bolest?

Za lečenje se koriste takozvani tirostatici, koji sprečavaju sintezu hormona štitne žlezde.Često na početku bolesti kod pacijenata sa tahikardijom i uznemirenošću potrebno je uvesti neselektivni beta-blokator.

Lečenje bolesti uz kontrole traje u proseku 9 do 15 meseci.

U lečenju učestvuju i drugi specijalisti, ne samo endokrinolozi. Posebno je značajan oftalmolog u slučaju postojanja orbitopatija. 

Shutterstock

Lečenje obično traje između 9 i 15 meseci

Nekada je potrebno uvesti niske doze kortikosteroida. Nekada terapiju zračenjem i čak u obzir dolazi hirurška dekompresija orbita kod težih oblika orbitopatije.

Bazedovljeva bolest može biti udružena i sa drugim autoimunim bolestima. Često se javlja uz sistemski lupus, vitiligo, dijabetes, ali i kod svih drugih autoimunskih bolesti.

Komplikacije Bazedovljeve bolesti 

Bolest dovodi do komplikacija ukoliko se ne prepozna i ne leči na vreme. Ukoliko bolest traje dugo, može da dovede do vrlo ozbiljnog urgentnog stanja, tireotoksikoze. To je praćeno groznicom, visokom tempereaturom, povraćanjem, žuticom, aritmijom pa čak i komom, piše stetoskop.info.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)