Odrasli

KINUO SAM, UGRIZAO SE I TAKO SAZNAO SVOJU JEZIVU SUDBINU: Ima 26 godina i bolest zbog koje je ostao bez pola jezika, 1 ZNAK je zanemario! (FOTO)

Nije bio ni svestan da kvržica na jeziku ukazuje na opako oboljenje.

14.10.2024 18:01

KINUO SAM, UGRIZAO SE I TAKO SAZNAO SVOJU JEZIVU SUDBINU: Ima 26 godina i bolest zbog koje je ostao bez pola jezika, 1 ZNAK je zanemario! (FOTO)
Facebook/Dan Durant

Dan Durant, dvadesetšestogodišnji mladić iz Staforda u Stafordširu, doživeo je šokantno otkriće kada je slučajno ugrizao jezik tokom snažnog kijanja, što je dalje dovelo do toga da mu je dijagnostikovan rak skvamoznih ćelija. Ta vrsta kancera je poznata po svojoj agresivnosti, a Dan je odmah podvrgnut operaciji.

Prvi put je primetio čir na jeziku tokom leta 2023. godine, ali ga nije smatrao ozbiljnim problemom. Međutim, kada se ugrizao za jezik kvržica se upalila, što ga je nateralo da potraži medicinsku pomoć. U bolnici Stouk, lekari su mu saopštili da se radi o raku koji zahteva hitnu operaciju kako bi se uklonila dva tumora.

Facebook/Dan Durant

Dan Durant je dugo zanemarivao nekoliko simptoma

Tokom 11,5 sati duge operacije lekari su mu uklonili 50% jezika i rekonstruisali ga koristeći kožu sa leve podlaktice. Takođe, izvršili su seciranje vrata kako bi proverili da li se kancer proširio na limfne čvorove. Dan trenutno čeka rezultate biopsije koji će odrediti da li će mu biti potrebna dodatna terapija.

- Doktor je rekao da sam imao sreće što sam se ugrizao jezik. Pre nego što sam to učinio često sam dobijao čireve i lečio ih sam, pa nisam obraćao pažnju na kvržicu, rekao je Dan, koji je radio kao supervizor u baru.

Česta upala grla je simptom bolesti

Dan je izgubio na težini i često se suočavao sa upalom grla, ali nije shvatao ozbiljnost simptoma.

- Bila je to siva, beličasta mrlja, veličine jednog centa. Uglavnom sam se osećao kao da ga nema - istakao je on.

Nakon što je kvržica postala upaljena, Dan je otišao kod lekara koji je posumnjao na rak i uputio ga u Univerzitetsku bolnicu Royal Stoke. Nedelju dana kasnije dijagnoza je potvrđena.

- Prvo sam pomislio da to nije moguće. Bilo mi je šokantno, plakao sam. Sve je izgledalo nadrealno - prisetio se Dan.

Facebook/Dan Durant

Dan je ostao bez pola jezika

Njegova operacija je bila zahtevna, ali Dan se nada pozitivnim ishodima.

- Uzeli su kožu sa moje podlaktice da bi rekonstruisali jezik, a takođe su koristili arterije da bi osigurali protok krvi - objasnio je ovaj hrabri mladić za medije.

Dan je proveo osam dana u bolnici, gde je ponovo učio kako da jede i pije nakon operacije. S obzirom na sve što je prošao sada je fokusiran na oporavak i traženje odgovora na zdravstvene izazove.

Šta je karcinom skvamoznih ćelija?

Karcinom skvamoznih ćelija kože je najčešći oblik karcinoma kože, koji se razvija u tankim, ravnim skvamoznim ćelijama spoljašnjeg sloja kože. Ovaj tip raka najčešće se javlja na područjima koja su često izložena sunčevoj svetlosti, poput lica, vrata, ruku i šaka, ali može se pojaviti i na drugim delovima tela, posebno na koži koja je već pretrpela oštećenja ili upalne procese.

Ključni faktori rizika uključuju prekomerno izlaganje ultravioletnom zračenju, a pravovremena medicinska pomoć je od suštinskog značaja za sprečavanje abnormalnog rasta tumora i njegovog širenja, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Simptomi skvamoznog karcinoma mogu uključivati ravne crvene plakove, grube i oguljene lezije na usnama, kao i izrasline u regiji anusa ili genitalija, što sve zahteva hitnu pažnju stručnjaka.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)