Odrasli

PRAVITE VELIKU GREŠKU AKO KORISTITE SODU BIKARBONU ZA PRANJE VOĆA! Dr Blagojević otkriva jedini pravilan način za čišćenje pesticida!

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju tvrdi da je teorija o uklanjanju štetnih materija s voća i povrća neproverena i pogrešno postavljena, a evo i zašto.

15.10.2024 06:05

PRAVITE VELIKU GREŠKU AKO KORISTITE SODU BIKARBONU ZA PRANJE VOĆA! Dr Blagojević otkriva jedini pravilan način za čišćenje pesticida!
Schutterstock/printskrin Prva TV

Budući da je voće i povrće prepuno pesticida, mnogi tokom njegovog pranja koriste sodu-bikarbonu kao pouzdan način za uklanjanje otrovnih hemikalija. Međutim, doktor Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju, tvrdi da je to velika greška.

Temeljno pranje voća i povrća, u većini slučajeva podrazumeva korišćenje sode-bikarbone, i mnogi smatraju da je to jedini način da se izvuku svi štetni sastojci tokom pranja.

- To se propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda-bikarbona menja pH, verovatno će promeniti malo boju i ukus voća i povrća - objašnjava Dr Blagojević.

Na pitanje da li soda-bikarbona može da ukloni pesticide, on odgovara:

- Ne. Soda bikarbona samo utiče na promenu pH. Niti utiče preterano na topivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio, a uopšte je nije proverio.

shutterstock.com

Doktor Blagojević tvrdi da je većinu voća i povrća najbolje isprati samo pod mlazom vode 

Doktor ističe da se većina voća i povrća prska u ciklusima malim koncentracijama pesticida - i jabuke, jagode, luk, paradajz…

Dodaje da sve što izgleda za oko lepo, bili to spanać ili mladi luk, sadrži pesticide i zaštićeno je njima. Kada je reč o namirnici koja se najviše prska, dr Blagojević ističe da su to definitivno jabuke.

- Ako se dobro operu, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlakom vodom oprati namirnice - zaključio je Blagojević u emsiji "Jutro" na TV Prva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)