Cimet je mnogo više od običnog začina, on je prava prirodna apoteka - koristi se u borbi protiv raka i gojaznosti, a poznato je i da uspešno reguliše krvni pritisak. Ali, sa njim morate da budete obazrivi jer cimet može da bude pravi otrov za jetru i nikako se ne preporučuje trudnicama.
Iako je cimet mnogima omiljeni začin, u pojedinim slučajevima morate da budete oprezni.
Jedan od sastojaka ovog začina, kumarin, može da bude toksičan za jetru kod nekih ljudi. Kineski kasija cimet sadrži do jedan odsto kumarina, dok cejlonski ima znatno manje, oko 0,004 odsto. Zato, uzimanje više od dve kašičice kasija cimeta dnevno može da premaši preporučeni, bezbedni nivo.
Kumarin može da ošteti jetru i dodatno pogorša već postojeće probleme sa tim organom.
Pažljivo sa lekovima za razređivanje krvi
Kumarin je sastavni deo nekoliko lekova za razređivanje krvi, i zbog toga je potrebno voditi računa da se ne unese prevelika količina u organizam.
Čirevi u ustima
Ako su čirevi u ustima česta pojava kod vas, savet je da izbegavate cimet jer bi mogao da izazove alergijsku reakciju.
Trudnice
Cimet može da izazove prerani porođaj ili kontrakcije materice. Čak i posle porođaja se preporučuje da se prvo posavetujete sa doktorom pre konzumacije cimeta.
Dijabetes
Poznato je da cimet snižava nivo šećera u krvi, međutim, ako koristite lekove za dijabetes onda morate da ga izbegavate. Sastojci iz cimeta u kombinaciji sa lekovima za dijabetes mogu da previše snize nivo šećera, što može da dovede nesvestice i vrtoglavice, prenosi timesofindia.indiatimes.com.
Komentari (0)