Odrasli

DA LI SE BUDITE USRED NOĆI? Ako je tako, ovo nikako ne bi trebalo da radite!

Stručnjaci upozoravaju na pojedine veoma opasne navike.

02.10.2024 04:05

DA LI SE BUDITE USRED NOĆI? Ako je tako, ovo nikako ne bi trebalo da radite!
Shutterstock

U današnjem užurbanom svetu, kvalitetan san postao je luksuz kojem mnogi teže. Naša svakodnevica, ispunjena obavezama i beskrajnim satima pred ekranima, često dovodi do narušavanja prirodnog ritma sna. Iako postoji niz trikova koji nam pomažu da zaspimo, stručnjaci upozoravaju na jednu ključnu grešku koju ne smemo da pravimo kada se probudimo usred noći.

Možda zvuči nelogično, ali prema mišljenju stručnjaka, pokušaj da se naterate da se vratite u san može imati potpuno suprotan efekat i to je nešto najgore što možete da uradite. Dr Fiona Barvik, naučnica sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford, istakla je da anksioznost zbog vraćanja na spavanje može samo da pogorša situaciju.

- Razmišljanje o tome kako ne spavate može stimulisati vaš mozak i učiniti vas anksioznijim. Bolji pristup je da prihvatite budnost, a ne da se borite protiv nje. Pronađite nešto drugo na šta ćete se fokusirati - istakla je dr Bavrik za magazin Self.

Shutterstock

Kada ne dolazi san na oči

Njene savete podržavaju i drugi stručnjaci koji preporučuju iznenađujuće metode za lakši povratak u san. Luis F. Buenaver, stručnjak za spavanje, nudi jednostavan, ali efikasan savet. On ističe da iako napuštanje toplog i udobnog kreveta može biti izazovno, to je ključ za dugoročno poboljšanje kvaliteta sna. 

- Ako ostanete u krevetu nakon buđenja, vaš mozak i telo mogu početi da povezuju krevet sa budnošću, a ne sa spavanjem. Gledajte na to kao na investiciju, možda nećete zaspati odmah noćas, ali će vam dugoročno pomoći da bolje spavate - zaključio je.

Stručnjaci se slažu da je važno razviti zdravu rutinu spavanja, koja uključuje pravilno reagovanje na buđenja tokom noći. Forsiranje spavanja, tvrde oni, samo pogoršava ciklus i otežava postizanje dubokog, osvežavajućeg sna koji nam je svima potreban.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)