Odrasli

KAD SE PIJE MAGNEZIJUM UJUTRU ILI UVEČE: Sve zavisi od ovoga - i nikako ga ne kombinujte sa ovim antibioticima

Ovo je jedan od najznačajnijih minerala za zdravlje.

24.09.2024 12:25

KAD SE PIJE MAGNEZIJUM UJUTRU ILI UVEČE: Sve zavisi od ovoga - i nikako ga ne kombinujte sa ovim antibioticima
MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Magnezijum je jedan od najznačajnijih minerala za normalno funkcionisanje ljudskog tela. Većina ljudi nedovoljno unosi ovaj mineral kroz hranu, pa posežu za suplementima kako bi nadohnadili njegov nedostatak.

Međutim, većina ima večitu dilemu da li je bolje da se uzima ujutru ili uveče. Kako isitiču stručnjaci to zavisi od potreba samog organizma i razloga zašto se pije.

Ujutru ili veče?

Kako ističu lekari magnezijum se možete uzimati i ujutru i uveče. Ukoliko imate nesanicu i druge probleme sa spavanjem i grčenjem mišića tokom noći, onda je najbolje da se uzima uveče, jer će umanjiti ove tegove. Magnezijum je ključan za oporavak mišića, umanjuje njihovu upalu posebno ako ste tog dana vežbali i imali teže fizičke aktivnosti. 

Shutterstock

Magnezijum se preporučuje sportistima i onima koji se bave teškim fizičkim poslovima

 

S druge strane, ako želite da imate energiju tokom dana, funkcionalne mišiće i pravilno varenje, onda je bolje popiti ga ujutru. Ovo se posebno odnosi na sportiste i ljude koji se bave težim fizičkim radom kao što su građevinski radnici, piše clevelandclinic.org.

Ovaj mineral je izuzetno važan za žene. Iako se kalcijum smatra najvažnijim mineralom za kosti, magnezijum pomaže da se kalcijum pravilno metaboliše čime doprinosi održavanju gustine kostiju i umanjuje rizik od osteoporoze.

Magnezijum pomaže i u regulisanju nivoa šećera u krvi, može da smanji rizik od srčanih oboljenja, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, održavanju redovnog srčanog ritma i smanjenju rizika od arterijskih naslaga.

Ima umirujući efekat na nervni sistem, pomaže ženama koje pate od predmenstrualnog sindroma (PMS) jer umanjuje grčeve, nadimanje, promene raspoloženja i druge neprijatne simptome povezane sa ovim stanjem.

Magnezijum je povezan sa regulacijom raspoloženja i smanjenjem simptoma depresije i anksioznosti, pa dovoljan nivo magnezijuma u ​​telu pomaže u umanji stres i poboljša opšte mentalno zdravlje.

shutterstock.com

Magnezijum pomaže i kod PMS

 

Kako ističu lekari, prilikom uzimanja magnezijuma treba voditi računa da se ne kombinuje i ne uzima u isto vreme sa kalcijumom. Iako ova dva minerala rade zajedno moraju biti u ravnoteži da bi bili efikasni. Dok magnezijum pomaže u apsorpciji kalcijuma, previše kalcijuma može imati suprotan efekat, sprečavajući apsorpciju magnezijuma. Suplemente ovog minerala ne treba uzimati ni u paru sa cinkom, koji sprečava da se magnezijuma metaboliše u organizam.

Takođe, ne preporučuje se uzimanje magnezijuma u isto vreme kad pijete antibiotike kao što su  demeklociklin, doksiciklin, ciprofloksacin i levofloksacin. Ukoliko ih uzimate u isto vreme može doći do smanjenja dejstva antibiotika, zato je preporuka da se antibiotici uzimaju najmanje dva sata pre ili četiri do šest sati nakon magnezijuma. 

Da biste izbegli bilo kakve dileme najbolje je da konsultujete svog lekara pre nego što počnete da uzimate magnezijum.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)