Odrasli

KARDIOLOG UPOZORAVA NA DORUČAK KOJI MOŽE DA BUDE VEOMA OPASAN: Oprez, ova namirnica razara srce, a smatrate je zdravom!

Stručnjaci složni u jednom, ovo je najnezdraviji izbor za jelo!

24.09.2024 04:01

KARDIOLOG UPOZORAVA NA DORUČAK KOJI MOŽE DA BUDE VEOMA OPASAN: Oprez, ova namirnica razara srce, a smatrate je zdravom!
Shutterstock

Iako ste verovatno već čuli da bi trebalo da izbegavate slaninu i pekarske proizvode za doručak kako biste očuvali zdravlje srca, postoji jedna namirnica za koju mnogi veruju da je zdrava, a zapravo može biti opasna, upozorava kardiolog Melisa Trejsi.

- Kupovni musli je jedna od namirnica koju mnogi smatraju zdravom, ali to često nije slučaj. Pogotovo, nikada ne jedem musli sa nemasnim jogurtom. Iako može biti hranljiv, musli je često prepun šećera i nezdravih masti. Slično važi i za nemasne verzije jogurta. Jogurti sa niskim procentom masnoće ili bez masnoće često sadrže više ugljenih hidrata, koji se pretvaraju u masti i mogu sadržavati druge aditive koji nisu dobri za srce - ističe dr Trejsi, a o tome piše i The Sun.

Doktorka savetuje da obavezno proveravate listu sastojaka i nutritivne vrednosti pre nego što kupite bilo koji proizvod, posebno ako je označen kao "zdrav". 

- Ako želite da uživate u zdravom doručku sa jogurtom i muslijem, birajte one proizvode bez dodatog šećera, a zasladite obrok prirodnom verzijom, poput bobičastog voća - savetuje doktorka.

Naučna istraživanja pokazuju da ishrana bogata dodatim šećerima značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

- Pahuljice sa šećerom su jedna od najgorih opcija. One sadrže minimalnu hranljivu vrednost i zapravo mogu povećati nivo holesterola i triglicerida u krvi. Jedan od problema je to što šećer izaziva nagli skok nivoa šećera u krvi, a potom i njegov brzi pad, što destabilizuje nivo insulina. Ovaj proces dugoročno može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa, gojaznosti i na kraju bolesti srca - objašnjava ona.

Foto: YouTube K1 televizija

Prof. dr Jagoda Jorga

Isto je za Srećnu Republiku istakla i profesorka i nutricionistkinja dr Jagoda Jorga.

- Kada su u pitanju upakovani proizvodi, upitno je da li sadržaj pakovanja odgovara sastavu etikete, a veoma često se dešava da ne odgovara. Recimo na pahuljicama piše da su sada sa smanjenim sadržajem šećera. Po definiciji namirnice kao što su pahuljice ili napici sa kakaom već su zašećereni. Kada vi svesno ne kupujete zašećerene namirnice, u tom slučaju je sama namirnica već zašećerena i to često enormno velikim količinama šećera. Najveći problem je što slatko podstiče dodatni unos hrane, slatko traži još slatkog - upozorava naša sagovornica. 

Lekari umesto industrijski prerađenih žitarica u vidu muslija, preporučuju domaću pripremu obroka bogatih vlaknima, zdravim mastima i prirodnim šećerima iz voća.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)