Odrasli

NEDELJU DANA NISAM JELA ŠEĆER, A TREĆEG DANA SAM ZVALA LEKARA: Evo koje promene su se dogodile u mom telu

Da li biste mogli da uradite isto što i ona?

17.09.2024 09:40

NEDELJU DANA NISAM JELA ŠEĆER, A TREĆEG DANA SAM ZVALA LEKARA: Evo koje promene su se dogodile u mom telu
shutterstock.com

Svesno ili ne, činjenica je da jedemo previše šećera. On se nalazi čak i u proizvodima u kojima to ne očekujemo, poput pljeskavica ili kečapa. Zbog toga je Brita Ziling, jedna od urednica lista Die Welt odlučila da nedelju dana ne jede šećer i proveri kakve će to imati efekte.

Ovako je izgledalo njeno iskustvo:

Svi znamo da je previše šećera u ishrani recept za bolesti, posebno za gojaznost i dijabetes. Ipak, gotovo je nemoguće bez toga. Ako je šećer već tako suštinski deo mog svakodnevnog života, da li ću moći bez njega čak i nedelju dana? Odlučila sam da to proverim.

1. dan - kupovina

Pre nego što sam otišla u kupovinu, proveravala sam proizvode koje koristim skoro svaki dan. Želela sam da vidim koliko šećera imaju. Bila sam šokirana jer skoro sve u mojoj kuhinji sadrži šećer. Musli koji volim pun je šećera. Omiljeni prah ima 20 g šećera na 100 g proizvoda. Takođe sam bila iznenađena što sam otkrila da neko voće ima više šećera od mnogih drugih proizvoda u mojoj kuhinji. Na primer, 100 g banana sadrži čak 25 odsto fruktoze, a jabuke i kruške imaju upola manje šećera. Tako da, nisam našla ono što sam tražila u namirnicama kod kuće. Otišla sam u kupovinu.

Shutterstock

Šećer se nalazi u većini namirnica

 

Pažljivo sam proučavala etikete svakog proizvoda. Šećer je često 'skriven' pod drugim nazivima, kao što je polidekstroza. To je kao šećer, ali zvuči malo lepše, zar ne? Kupovina mi je trajala 50 minuta. To je zaista dugo. Štaviše, nisam baš našla ono što sam tražila. Čak i u 'običnim' sosevima i gotovim jelima bilo je najmanje 10 g šećera na 100 g proizvoda. Na kraju sam napustila prodavnicu samo sa voćem, povrćem, jajima i sirom.

2. dan - glavobolja

Da li je normalno da se drugog dana osećate potpuno iscrpljeno i imate glavobolju? Ili možda samo na mene tako utiče? Moj prvi doručak nije se sastojao od slatkih voćnih muslija, već ovsenih pahuljica sa biljnim mlekom, bobicama i orasima. To me je činilo sitom neverovatno dugo.

3. dan - razgovor sa dijetetičarom

Trećeg dana sam primetila da je moje telo brzo reagovalo na nedostatak šećera. Ipak, da bih bolje razumela šta se tamo dešava, zakazala sam termin kod lekara interne medicine. Ovo su reči doktora:

"Šećer sam po sebi ne izaziva bolest, ali ima određena svojstva koja negativno utiču na telo. Šećer je dvostruki molekul glukoze i fruktoze. Razlaže se u gornjem delu creva i veoma brzo se apsorbuje. Čim ga konzumiramo u višku ili ga konzumiramo stalno, čak i u malim porcijama, postaje štetan preopterećenjem metabolizma energijom".

Shutterstock

Šta se dešava u telu kada ne unosimo šećer

 

Međutim, mi imamo uticaj na ono što kupujemo. Preporučujem čitanje etiketa, koje uvek pokazuju tačnu količinu šećera u proizvodu.

Doktor je rekao da je to diskutabilno. Zaslađivači aktiviraju iste receptore kao i šećer, iako su mnogo manje štetni. Jedući ih, sigurno ne dobijamo mnogo, jer se ne navikavamo na slatki ukus. Bolje je da naučite ponovo da probate i intenzivnije osetite druge ukuse, tada se smanjuje potreba za šećerom.

Pitala sam doktora da, ako to shvatim i odlučim da radikalno izbacim šećer, kakvu reakciju mogu da očekujem od svog tela. Rekao je da ako mislim na glavobolju, da to nije tipična fiziološka reakcija, već nešto što mi um govori.

4. dan - čokoladni trik

Čini se da sam pronašla svoju rutinu u ishrani: za ručak jedem kinou ili pirinač sa povrćem. Međutim, postoji i jedan problem. Od samog početka eksperimenta bilo mi je jasno da ću se teško odreći čokolade. Našla sam alternativu! Kupila sam pločicu od 100 odsto kakaa. Svaki put kad bih poželela čokoladu, zgrabila bih štanglu.

Shutterstock

Kako izgleda život bez šećera?

 

Naravno da nije isto - ova čokolada nije slatka, pa čak je i pomalo gorka, ali bar osećam da sam pojela nešto čokoladno i dobro prevarila mozak.

5. dan - izbegavanje šećera se isplatilo

Danas sam se prvi put u mnogo godina probudila pre nego što se oglasio alarm. Bila sam veoma produktivna ceo dan. Zaista sam ponosna na sebe. Posle pet dana, čini se da je odustajanje od šećera konačno donelo prave rezultate. Ono što se ispostavilo kao odlična užina je pirinčani vafl sa puterom od kikirikija i malo banane ili jabuke. Dodajte prstohvat cimeta i uživaćete!

6. dan - skriveni šećer

Kada pomislite da jedete potpuno zdravu salatu i onda shvatite da balzamiko sirće ima preko 50 odsto šećera u sastavu. Na sreću, pronašla sam alternativu: jabukovo sirće, koje gotovo da ne sadrži šećer.

7. dan - palačinke bez šećera

Zaista volim da jedem nešto drugačije za doručak vikendom. Mislila sam da probam palačinke bez šećera. Šećer izostavljam prilikom pripreme testa, a za "slatkoću" na gotovu palačinku stavljam borovnice i urme. Iskreno da vam kažem, šećer mi uopšte ne nedostaje, prenosi Die Welt.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)