Nekada prekomerno nadimanje i gasovi mogu da ukažu na određeno zdravstveno stanje, a nekada je samo reč o hrani koju jedemo. Konkretno, ako želite da izbegnete takvo stanje onda smanjite upotrebu i konzumiranje sledećih namirnica.
Pasulj
Kada pomislite na hranu koja izaziva gasove, pasulj je verovatno na vrhu. Pasulj sadrži mnogo rafinoze, složenog šećera koje telo teško vari. Rafinoza prolazi kroz tanko crevo u debelo crevo, gde ga bakterije razgrađuju.
Ali pasulj izaziva gasove uglavnom zbog sadržaja vlakana. Samo 100 g pinto pasulja sadrži 9 g vlakana.
Mlečni proizvodi
Laktoza je šećer u mleku i većini mlečnih proizvoda, uključujući sir i sladoled. Ljudi koji ne proizvode dovoljno enzima laktaze imaju poteškoća sa varenjem laktoze, što je poznato kao netolerancija na laktozu. Povećan gas je jedan od simptoma netolerancije na laktozu.
Potvrdite netoleranciju na laktozu pre nego što isključite mlečne proizvode iz ishrane. Ako otkrijete da ste netolerantni, mogli biste da smanjite simptome tako što ćete isprobati zamene koje nisu mlečne, piše Healthline.
Cela zrna
Cela zrna, kao što su pšenica i ovas, sadrže:
- vlakna
- rafinozu
- skrob
Kao i pasulj, cela zrna sadrže vlakna i rafinozu, nesvarljive ugljene hidrate. Oba se razlažu u debelom crevu, što može izazvati gasove. Vaš odgovor na gas će, međutim, varirati u zavisnosti od količine vlakana i nesvarljivih ugljenih hidrata u hrani od celog zrna, kao i od vaše individualne tolerancije.
Ako imate netoleranciju na gluten, žitarice sa glutenom, poput pšenice, mogu izazvati više gasova nego žitarice bez glutena, kao što su:
- ovas
- pirinač
- kinoa
Iako je malo verovatno da će beli pirinač izazvati gasove, to je zato što ima malo vlakana, a ne celog zrna.
Cruciferous povrće
Poznato je da određeno povrće krstaša izaziva višak gasova, kao što su:
- prokulice
- brokoli
- kupus
- špargla
- karfiol
Poput pasulja, ovo povrće takođe sadrži kompleksnu šećernu rafinozu i bogato je vlaknima. Međutim, ove namirnice su veoma zdrave.
Gazirana pića
Gazirana pića mogu značajno povećati količinu vazduha koju progutate.
Kada vazduh uđe u vaš digestivni trakt, on mora nekako da prođe.
Komentari (0)