Odrasli

ZVONJENJE, PUCKETANJE I ZVIŽDANJE, DA LI SU ZVUKOVI KOJE VAŠE TELO PRAVI NORMALNI? Kada treba da se zabinete?

Šta nam organizam poručuje na ovaj način?

11.09.2024 10:08

ZVONJENJE, PUCKETANJE I ZVIŽDANJE, DA LI SU ZVUKOVI KOJE VAŠE TELO PRAVI NORMALNI? Kada treba da se zabinete?
Shutterstock

Svesno ili nesvesno naše telo proizvodi čitavu simfoniju zvukova, od zvonjenja do pucketanja. Važno je znati da su svi ovi tonovi normalni, ali i da u pojedinim situacijama, ako su praćeni bolom ili predugo traju, mogu da budu znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako nastaju najčešći zvukovi našeg tela?

Zvonjenje u ušima

Kada čujete zvonjenje ili šuštanje u ušima nakon dugog dana, to je zapravo zvuk krvi koja prolazi kroz vratne vene iza uha.

Međutim, ako se ovaj zvuk javlja i tokom dana, može biti povezan sa alergijama ili infekcijom. U tom slučaju, dekongestiv može pomoći, ali ukoliko se problem nastavi, preporučuje se poseta lekaru.

Pucketanje u vratu

Pucketanje prilikom okretanja glave je uobičajena pojava jer se oslobađaju mehurići vazduha iz zglobova vrata. Ipak, ukoliko je pucketanje praćeno jakim bolom koji se širi niz ruke, to može ukazivati na nervni poremećaj i zahteva posetu lekaru.

Tutnjava u stomaku

Zvukove visokog tona u stomaku obično uzrokuje vazduh i tečnost koji se kreću kroz digestivni trakt. Međutim, ukoliko je ovaj zvuk praćen grčevima, bolom ili mučninom, a bez pražnjenja creva, to može ukazivati na delimičnu opstrukciju creva koja zahteva medicinsku intervenciju.

Zvuk disanja tokom vežbanja

Zvuk koji čujete dok vežbate jogu ili se istežete je sasvim normalna reakcija tela prilikom disanja u određenim pozama. Međutim, ukoliko otežano disanje prati sličan zvuk i dok ste u uspravnom položaju, može biti povezan sa alergijom ili drugim ozbiljnijim stanjima.

Foto: Shuterstock

Šta znači pucketanje u ramenu?

Pucketanje u ramenu

Pucketanje prilikom podizanja ruke može ukazivati na zapaljenje zgloba ili upalu burze u ramenu. Uzroci mogu biti ponavljajući pokreti iznad glave, a ukoliko je pucketanje praćeno bolom, preporučuje se poseta ortopedu.

Zvonjenje u glavi

Tinitus ili zujanje u ušima obično nestaje sam od sebe, ali ukoliko traje duže od dva dana ili je praćeno bolom, preporučuje se poseta lekaru radi ispitivanja na infekciju ili neurološke probleme.

Zviždanje u nosu 

Zviždanje u nosu može biti znak opstrukcije protoka vazduha, a može biti povezano sa prehladom, alergijama ili čak povredom nosa. Ukoliko se javi nakon povrede nosa, preporučuje se poseta lekaru radi procene eventualne pukotine u hrskavici nosa, prenosi besthealthmag.ca

BONUS VIDEO:

Komentari (0)