Odrasli

NE MOŽETE DA ZASPITE BEZ UPALJENOG TELEVIZORA? Koliko ste zaista zavisni, čega se plašite i kad morate da se zabrinete!

Jednom stvorenu naviku je teško promeniti.

06.09.2024 23:10

NE MOŽETE DA ZASPITE BEZ UPALJENOG TELEVIZORA? Koliko ste zaista zavisni, čega se plašite i kad morate da se zabrinete!
Schutterstock

Umorni ste i želite da se opustite pre spavanja, a šta je bolje od omiljene serije na televiziji. Tako priča obično počinje, a posle niza godina shvatite da ne možete da zaspite bez upaljenog televizora. A to se dešava zbog niza razloga od zavisnosti do klasičnog placebo efekta.

Stručnjaci navode najvažnije razloge za stvaranje veze između spavanja i televizije.

Psihološki ste zavisni

Navikli ste da spavate sa upaljenim televizorom, i kada probate da to uradite sa isključenim TV-om, postajete anksiozni i to vas sprečava da zaspite. Sa druge strane, možete i na silu da pokušate da se uspavate bez televizora, ali to bi samo moglo da pogorša i produži nesanicu.

Pod stresom ste

Stres i anksioznost su najveće prepreke dobrom snu. Ako ste anksizni poznati zvuk TV-a može da ima umirujući efekat, ili neka nova serija može da vam skrene misli i pomogne vam da se opustite. Ako ne volite da spavate u mraku, svetlost ekrana takođe ima smirujući efekat.

shutterstock

Koliko nas stvarno TV umiruje?

Ton TV-a potiskuje uznemirujuće zvukove

Ton vaše omiljene serije sigurno predstavlja mnogo veće opuštanje u odnosu na zvukove saobraćaja ili lajanje pasa. Zvuk sa TV-a može uspešno da pokrije ove uznemirujuće tonove spolja, što će vam pomoći da lakše zaspite.

Placebo efekat 

Možda spavate bolje sa upaljenim TV-om samo zato što verujete da televizor stvarno pomaže. Ako godinama spavate na takav način, ta veza će se teško prekinuti.

Spavate bolje nego što mislite

Spavanje bez televizora nije sjajno, ali možda spavate bolje nego što mislite. Naime, možda živite u zabludi što se spavanja tiče, i smatrate da su vaši problemi sa snom mnogo veći nego što je to zaista slučaj.

shutterstock.com

Da li TV pogoršava nesanicu?

Zabluda

Teško je odrediti šta tačno prouzrokuje probleme sa spavanjem. Možda ćete jedne noći brže zaspati uz TV, ali to je u realnosti posledica toga što ste pili manje kafe. Ili, sa druge strane, možete da se mučite sa uspavljivanjem bez upaljenog TV-a, ali pravi razlog je činjenica da ste umesto gledanja televizora radili do kasno u noć na stresnom projektu. 

Nešto drugo izaziva probleme sa spavanjem

Moguće je da vaši problemi sa snom nemaju nikakve veze da paljenjem televizora. Poremećen cirkadijalni riitam ili neki medicinski problem, mogu da utiču na spavanje. Može vam se učiniti da TV pomaže, ali na duge staze, samo će pogoršati anksioznost i pormećaj sna, prenosi risescience.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)