Odrasli

OVO JE NAJOPASNIJA STVAR IZ KUHINJE, UTIČE NA PLODNOST I POVEĆAVA RIZIK OD RAKA: Doktor apeluje da je odmah bacite!

Izbegavajte korišćenje izgrebanih tiganja.

29.08.2024 07:01

OVO JE NAJOPASNIJA STVAR IZ KUHINJE, UTIČE NA PLODNOST I POVEĆAVA RIZIK OD RAKA: Doktor apeluje da je odmah bacite!
Shutterstock

Verovatno ne postoji kuća bez teflonskog tiganja. I mada se ovi tiganji smatraju za najpraktičnij, pa i najbezbednije, doktorka Punam Desai kaže da su ovi sudovi toksični, naročito ako su izgrebani, i da odmah morate da ih bacite.

Deasi kaže da nikada ne koristi teflonske tiganje, i da radije bira one koji su napravljeni od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.

- Izgrebani ili oguljeni teflonski tiganji mogu da "ubace" milione komadića mikroplastike u našu hranu. A ove čestice mikroplastike narušavaju endokrini sistem i mogu da izazovu hormonski disbalans, probleme sa plodnošću i povećaju rizik od raka - navodi Desai i dodaje:

- Takođe, izbegavam i oštećene keramičke tiganje. Oni obično imaju sloj aluminijuma ispod osnovnog sloja, i te čestice mogu da dođu do naše hrane. Zato je moj savet da odmah iz kuće izbacite oštećene i ogrebane teflonske i keramičke tiganje i odaberite zamenu od livenog gvožđa - zaključila je doktorka, piše Daily Mail.  

Inače, većina tiganja je obložena teflonom kako bi se sprečilo zagorevanje hrane tokom prženja. Čestice otporne na toplotu koje se koriste za stvaranje nelepljivog sloja nazivaju se Per-i polifluorovane supstance (PFAS) - takođe poznate kao "nerazgradive hemikalije".

Jednom kada se progutaju, mogu ostati u vašem telu dugo vremena, jedini način je da se polako izbace urinom.

Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije su ranije povezivali ove hemikalije koje se mogu naći na loncima, tiganjima, kašikama i drugim predmetima za domaćinstvo, sa uobičajenim rakom jetre poznatim kao nevirusni hepatocelularni karcinom, navodi USA Today.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)