Odrasli

PRVA JUTARNJA CIGARETA MOŽE DA BUDE KOBNA: Ako je zapalite OVOLIKO minuta posle buđenja, u OPASNOSTI ste!

Jutarnja navika koja može skupo da vas košta.

21.08.2024 06:30

PRVA JUTARNJA CIGARETA MOŽE DA BUDE KOBNA: Ako je zapalite OVOLIKO minuta posle buđenja, u OPASNOSTI ste!
Shutterstock

Bez obzira na to koliko dugo pušite ili koliko cigareta zapalite svakog dana, lekari su utvrdili da je prva jutarnja cigareta najopasnija i ako je zapalite u roku od 30 minutra posle buđenja, drastično raste rizik od raka pluća ili grla!

Veliko istraživanje Univerziteta Pen Stejt pokazalo je da više od 63 odsto pušača prvu cigaretu zapali u roku od 30 minuta posle buđenja! A to, kako navode stručnjaci, može da bude kobno jer se rizik od raka pluća ili grla povećava čak 59 odsto u odnosu na pušače koji prvu cigaretu zapale kasnije nakon buđenja.

- Utvrdili smo da ako osoba zapali cigaretu odmah nakon buđenja, ima višni nivo NNAL, metabolita kancerogenog NNK, u krvi u odnosu na ostale pušače - kaže profesor Stiven Branšteter, jedan od autora studije u kojoj je učestvovalo 1.850 ispitanika. 

shutterstock.com

Rizik od raka pluća se udvostručio

 

- Verujemo da ljudi koji cigaretu zapale odmah posle buđenja uvlače dim mnogo dublje, što može da objasni višni nivo NNAl u njihovoj krvi. To znači da bi ovo mogao da bude veoma važan faktor u identifikaciji visoko rizičnih pušača - napominje Branšteter.

On napominje da je nivo NNAL bio povezan s godinama osobe, godinama u kojima su počeli da puše, polom i da li u kući ima još pušača.

Koliko je situacija zabrinjavajuća, najbolje pokazuje podatak da je samo 19 odsto anketiranih reklo da prvu cigaretu zapale više od sat vremena posle buđenja, piše psu.edu.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)