Odrasli

PALA SAM NA ROLETNU I OTKRILA RAK! Mislila je da je povredila dojku, bilo je nešto gore - nezgoda je spasila smrti!

Melani je imala operaciju i išla na hemoterapiju i radioterapiju zbog kancera.

11.08.2024 17:22

PALA SAM NA ROLETNU I OTKRILA RAK! Mislila je da je povredila dojku, bilo je nešto gore - nezgoda je spasila smrti!
Printscreen/Instagram/melaniegreen_author и greenforgo_adventures

Jedna nesrećna okolnost, Melani Grin je zauvek promenila život - na bolje. Iako nije osoba sklona nezgodama tog  aprila 2018. godine, pomagala je ćerki Lauren, da se useli u novi stan. Melani je doživela je nezgodu i slučajno pala. Ona je pikušavala da spusti dugu vrpcu metalnih roletna kada se zapetljala. U jednom trenutku našla se u vazduhu, a zatim je snažno udarila o pod. Na sreću izbegla je udarac glavom o grejač, ali su njene grudi bile bukvalno zgnječene.

Dok je gledala izbezumljeno u ćerkino zabrinuto lice, verovala je da joj je grudnjak povredio dojku, a nije ni slutila da će taj pad promeniti njen život zauvek.

- Dva dana kasnije, ležeći u krevetu, setila sam se pada. Grudi me nisu bolele, pa sam odlučila da odem kod lekara da proverim da li je sve u redu. Tada sam otkrila kvržicu veličine loptice za golf na dnu desne dojke. Nisam nikome rekla da idem kod lekara – činilo se glupo da brinem zbog povrede od grudnjaka. Ipak, kada je lekar posumnjao i uputio me na dodatne preglede, počela sam da osećam blagu paniku - otkriva ona za The Sun.

Strašno saznanje o bolesti

Nakon biopsije 13 dana kasnije, kada su joj rekli da postoji polovična šansa da ima kancer dojke, počela je da tone u očaj. Bila je, kako kaže, premlada za rak. Imala je dvoje dece, Lauren i njenog mlađeg brata Kierona kojima je bila potrebna.


- Nisam im ništa rekla, čak ni kada smo proslavljali moj 48. rođendan nekoliko dana kasnije. Otišla sam kod lekara koji je potvrdio moje sumnje i rekao mi da imam kancer dojke. Odmah sam odgovorila: "Imate pogrešan scenario." Činilo se nemogućim. Tek kada su dali rezultate ispitivanja suze su mi potekle. Rekla sam deci koja su bila slomljena. Objasnila sam im da će lekari pokušati da me izleče, što je podrazumevalo, operaciju, hemoterapiju i radioterapiju - dodaje Melani.

Osetila je veliko olakšanje kada su dodatni pregledi pokazali da se kancer nije proširio i metastazirao na druge organe, iako je imala izuzetno agresivan tip raka dojke. Kako ona ističe, opaka bolest je potpuno promenila njen život.

Posebano se uplašila kada je gledala putopisnu emisiju i shvatilai da možda više nikada neće otići na odmor ili dočekati Božić. Nakon što je prošla hemoterapiju, pa operaciju i na kraju radioterapiju polako je pokušavala da se vrati u normalan život. Porodica je činila sve da joj olakša težak period kroz koji je prolazila.  

Rak me je promenio

Melani se okrenula nakon svega pisanju bloga kako bi kroz izrazila svoja osećanja, a kasnije je to pretvorila u knjigu.

Radila je neobične stvari, poput paraglajdinga sa planine u Turskoj i spuštanja niz zgradu kako bi prikupila novac za dobrotvornu akciju za bolnicu Colchester&Ipswich.

- Pokušavam da kažem "da" stvarima sada, čak i ako me plaše. I dalje razmišljam o tome koliko sam bila srećna što sam pala ravno na lice u Laureninom stanu. Da nije bilo te ružne metalne roletne i pada, možda ne bih otkrila kancer i sada ne bih bila živa. Samo želim da iskoristim drugu šansu koju mi je taj pad pružio - zaključuje priču ona.

Simptomi raka dojke

Rak dojke u početnom stadijumu često ne izaziva simptome, što može otežati rano otkrivanje bolesti, naročito ako žena ne ide na preventivne preglede. Mogući simptomi uključuju čvoriće u dojci ili pazuhu, otok, zadebljanje tkiva, promene u izgledu kože, crvenilo, uvučenost bradavica, svrab, bol koji nije povezan sa hormonskim promenama i iscedak koji nije vezan za laktaciju. Iako nisu svi ovi simptomi znak raka, svaka promena u izgledu dojki treba da bude razlog za lekarski pregled. Samopregledi, koje treba raditi jednom mesečno, pomažu u prepoznavanju odstupanja od uobičajenog stanja. Ako se primeti nešto neobično, važno je odmah se obratiti lekaru, jer rano lečenje može značajno povećati šanse za izlečenje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)