Odrasli

LEKARI OTKRIVAJU JELOVNIK KOJI MOŽE DA SMANJI RIZIK OD RAKA DEBELOG CREVA: Ključna je jedna stvar!

Način ishrane i fizička aktivnost direktno utiču na naše zdravlje.

08.08.2024 16:17

LEKARI OTKRIVAJU JELOVNIK KOJI MOŽE DA SMANJI RIZIK OD RAKA DEBELOG CREVA: Ključna je jedna stvar!
shutterstock.com

Rak debelog creva je jedna od najčešćih bolesti kod mladih ljudi, a na godišnjem nivou, broj obolelih se skoro udvostručio u odnosu na devedesete godine pro0šlog veka. Međutim, lekari navode da ključnu ulogu u borbi protiv opake bolesti igra ishrana

- Faktori kao što su genetika i godine su van naše kontrole, ali na rak debelog creva utiču faktori nad kojima možete da imate kontrolu - smatra dijetetičarka Šelin Gurzik.  

Ovako izgleda jelovnik koje predlažu poznati onkolozi:

Doručak

- Najvažnije je da dan započnete sa dve čaše vode na prazan stomak. Voda rastvara nutrijente, i oni će se tako lakše svariti. Takođe, predlažem i kombinaciju jogurta i voćne salate. Uz to savetujem i parče integralnog hleba i nemasnog putera - priča doktor Volter Kim.

Šelin Gurzik predlaže grčki jogurt u kombinaciji sa sirom sa malim procentom masti, i voćem, po mogućstvu borovnicama i drugim bobičastim voćem.

Shutterstock

Koji je najbolji doručak?

Dijetetičarka Meredi Birdi predlaže vegetarijanski omlet sa pečurkama i avokadom. Dobar je i spanać.

Ručak

- Smanjenje konzumacije crvenog i ultra prerađenog mesa je važno za zdravlje svih. Mnogo bolji izbor je riba, žitarice, bobičasto voće, morski plodovi, sočivo i soja. Na primer, jedna konzerva tune sadrži oko 20 grama proteina i omega 3 kiseline koje su veoma važne u borbi protiv upala. Nije loša ni piletina sa miso supom i komadićem sira - navodi Gurzik i dodaje da je pire sa sosom odličan izbor ako su vam potrebna vlakna.

Večera

- Umesto steka ili burgera, uzmite pečeni losos, koji je jedan od prirodnih izvora vitamina D, koji je ključan za očuvanje zdravlja kostiju i mišića. Losos upotpunite šparglom koja sadrži folnu kiselinu koja je najbitnija za obnovu ćelija. Ukoliko imate problem sa konstipacijom, popijte čašu soka od suve šljive koji će stimulisati varenje - otkriva Kim, a prenosi Daily Mail.

- Umesto pirea, možete da napravite pire od karfiola koji je prepun vlakana. Karfiol je i prepun antioksidansa koji mogu da da smanje rizik od kancera - zaključila je Gurzik. 

Simptomi raka debelog creva:

Rak debelog creva (kolorektalni karcinom) je maligni tumor epitelnog porekla. Nastaje u samom zidu creva, najčešće malignom transformacijom polipa, usled kumulativnih genetskih mutacija na ćelijskom nivou. 

Rak debelog creva najčešće se javlja bez simptoma, a kad se simptomi pojave, rak debelog creva je najčešće već uznapredovao.

  • iznenadni gubitak težine - gubitak od 10 kilograma ili više za šest meseci ili manje bez poznavanja uzroka;
  • umor i iscrpljenost koji ne prolaze nakon odmora;
  • abdominalni grčevi, grčevi, nadimanje - rak debelog creva može uticati na navike pražnjenja creva;
  • krv u stolici - ponekad se mogu primetiti svetlo crvene mrlje u maloj koncentraciji. Stolica može biti vrlo tamna ili crna što zahteva obaveznu posetu lekaru. Pozitivan test pregleda stolice na okultno krverenje ne znači da malignitet postoji, jer može nastati kod prisustva polipa, hemoroida i zapaljenjskih bolesti creva;
  • malokrvnost - kontrola krvne slika, pad hemoglobina i gvožđa mogu biti rani znak kolorektalnog karcinoma;
  • promene u pražnjenju creva - zatvor ili dijareja, nepotpuno pražnjenje creva, lažni pozivi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)