Odrasli

KO NIKAKO NE SME DA PIJE VODU IZ PLASTIČNE FLAŠE, OPASNA JE PO ZDRAVLJE: Kada "česmovača" može da vam produži život?

Sitne čestice mikroplastike prave haos u telu.

08.08.2024 10:22

KO NIKAKO NE SME DA PIJE VODU IZ PLASTIČNE FLAŠE, OPASNA JE PO ZDRAVLJE: Kada "česmovača" može da vam produži život?
Shutterstock

Iako deluje bezazleno, pijenje vode iz plastičnih flaša se nikako ne preporučuje ljudima koji imaju visok krvni pritisak, a lekari napominju da u ovom slučaju voda sa česme, u stvari, može da vam spasi život. Glavni krivac za ovo je mikroplastika koja se nalazi u većini namirnica i tečnosti koje konzumiramo.

Kada sitne čestice mikroplastike uđu u naš krvotok one izazivaju pravi haos - dovode do rasta krvnog pritiska, a probijaju zidove ćelija u crevima i plućima, i šire se po celom telu.

Nova studija koju je organizovao Univerzitet Danube je pokazala da je krvni pritisak naglo opao, kada su ispitanici prestali da piju vodu iz plastičnih flaša, i u periodu od dve nedelje su pili samo "česmovaču".

Profimedia.rs

Mikroplastika je veoma opasna

- Jedan neverovatan trend je primećen. Po prvi put rezultati studije sugerišu da bi smanjenje korišćenje plastičnih proizvoda moglo da dovede do snižavanja krvnog pritiska - navode stručnjaci.

Da podsetimo, po zvaničnim podacima, svake nedelje u telo unesemo oko pet grama mikroplastike. Takođe, mikroplastika je pronađena i u tečnostima koje su pakovane u staklenoj ambalaži. 

Na kraju, naučnici podsećaju da je posebno istraživanja dokazalo da prokuvavanje vode sa česme ili njeno filtriranje, ubija više od 90 odsto čestica mikroplastike i nanoplastike, piše NYPost.com.

Preporuka istraživača je da se maksimalno ograniči upotreba plastične ambalaže.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)