Odrasli

AKO NE MOŽETE DA URADITE OVE STVARI SA LICEM I RUKAMA, ODMAH ZOVITE HITNU POMOĆ: Brzi test za otkrivanje moždanog udara!

Simptome opake bolesti morate da prepoznate na vreme.

08.08.2024 08:31

AKO NE MOŽETE DA URADITE OVE STVARI SA LICEM I RUKAMA, ODMAH ZOVITE HITNU POMOĆ: Brzi test za otkrivanje moždanog udara!
Shutterstock

Brzi test pod nazivom FAST, može da bude od ogromne pomoći u situacijama kada sumnjate na potencijalni moždani udar. Test se sastoji od tri radnje koje pacijent treba da uradi, i ako osoba to nije u stanju, odmah morate da zovete Hitnu pomoć jer ovde je svaka sekunda važna!

F je za lice (face na engleskom, prim. nov) - zamolite pacijenta da se nasmeši. Kod zdrave osobe osmeh je simetričan, a kod obolelog od moždanog udara jedna strana lica je opuštena.

A je za ruke (arms na engleskom) - pokušajte da podignete obe ruke u visini ramena. Zdrava osoba može da ih drži u ovom položaju neko vreme bez problema, ali osoba sa moždanim udarom će imati velike poteškoće, i obično će se jedna ruka drastično klatiti. Ovo je znak i da su mišići oslabili.

shutterstock.com

Sitni detalji mogu da spasu nekome život

S je za govor (speech na engleskom) - zamolite pacijenta da izgovori kratku rečenicu, na primer: Danas je sunčan dan. Zdrava osoba sa ovim neće imati problema, ali posledica potencijalnog moždanog udara je i da osoba teško pamti ili pronalazi reči, i nije u stanju da ponovi rečenicu.

T je za vreme (time na engleskom) - ukoliko je ste primetili barem jedan od ova tri simptoma, odmah tražite pomoć lekara.

Pojedini stručnjaci uz FAST test dodaju još dve kategorije:

Ravnoteža - odnosno nemogućnost da se ona održi je jedan od klasičnih simptoma moždanog udara. 

Oči - osoba koja ima moždani udar može iznenada da izgubi vid u jednom ili u oba oka, ili da ima problem sa zamagljenim vidom, piše Webmd.com.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)