Odrasli

TEST SA PRSTIMA ZA PET SEKUNDI POKAZUJE KOLIKO STE ZDRAVI: Ako primetite OVO, obratite se lekaru!

Na određene detalje morate da obratite pažnju.

04.08.2024 11:45

TEST SA PRSTIMA ZA PET SEKUNDI POKAZUJE KOLIKO STE ZDRAVI: Ako primetite OVO, obratite se lekaru!
Shutterstock

Lekari već godinama koriste jednostavan "Schamroth Window test" ili "dijamant test", kao početni pokazatelj prisutnosti ozbiljnih bolesti. Namena ovog testa je da se pre svega utvrdi da li postoji deformacija prsta ili nokta, koja je nastala kao posledica velikih zdravstvenih problema.

Prvo što se gleda je izgled vrha prstiju i ukoliko postoji deformacija, oni će biti otečeni, a promeniće se i izgled noktiju koji će promeniti oblik i veličinu.

Dijamant test traje pet sekundi i sve što treba da uradite je da spojite palčeve ili kažiprste nokat na nokat (kao što je prikazano na snimku).

 

 

Ako između prstiju postoji pukotina u obliku dijamanta to je dobar znak. Međutim, ako pukotine nema, to jmože da bude simptom bolesti srca i pluća, a u nekim slučajevima i cistične fibroze.

Zbog čega dolazi do deformacije prstiju?

Iako precizan mehanizam još nije utvđen, doktori veruju da je glavni razlog kritično nizak nivo kiseonika u krvi, odnosno prevelika produkcija VEGF proteina koji dovodi do toga da krvni sudovi rastu.  

Naravno, ovaj test treba shvatiti samo informtivno, jer do deformacija na prstima i noktima može da dođe i zbog problema sa štitnom žlezdom, intolerancije na gluten i upalne bolesti creva, prenosi Daily Mail.

Ešli Vasalo, kojoj je dijagnostifikovan kancer pluća u četvrtoj fazi, kaže da je deformacija prstiju bila jedan od prvih znakova bolesti, ali da nije znala za "dijamant test" sve dok nije završila u bolnici.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)