Odrasli

OVA PROMENA NA NOKTIMA MOŽE DA UKAŽE NA OZBILJNU BOLEST: Dobro obratite pažnju i saznajte šta se dešava telu

Jedno od stanja je poznato i kao cijanoza

10.07.2024 08:30

OVA PROMENA NA NOKTIMA MOŽE DA UKAŽE NA OZBILJNU BOLEST: Dobro obratite pažnju i saznajte šta se dešava telu
Shutterstock

Nokti mogu biti različite boje, uključujući crvenu, žutu, plavu, belu i braon. Iako mnoge od ovih promena nisu ozbiljne, one bi mogle signalizirati osnovni zdravstveni problem koji zahteva medicinsku pomoć.

Plavi, sivi ili ljubičasti nokti

Niske temperature mogu uzrokovati da nokti postanu plavi, ali i drugi zdravstveni problemi mogu biti u igri. Promena boje kože - uključujući nokte, usne, jezik i kožu - može se desiti kada postoji nizak nivo ili nedostatak kiseonika koji cirkuliše u vašim crvenim krvnim zrncima.

Ovo stanje je poznato kao cijanoza. To je stanje koje može biti simptom raznih zdravstvenih problema, zahteva lečenje na osnovu uzroka. 

Shutterstock

Šta promene na noktima govore o vašem zdravlju

Žuti nokti

Nokti mogu postati žuti od boja ili jakih proizvoda. Ako je to uzrok, svaki novi rast noktiju treba da bude zdrav i čist. NHS navodi da nokti koji su takođe lomljivi ili deblji nego inače su najverovatnije posledica gljivične infekcije. NHS upozorava da osobe sa dijabetesom ili oslabljenim imunološkim sistemom treba da posete doktora ako razviju gljivičnu infekciju noktiju, jer to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Ali on je ukazao na druge uslove koji bi tome mogli doprineti, kao što je nedostatak određenih vitamina ili minerala.

- Povremeno žuti nokti mogu biti simptom nečeg ozbiljnijeg, kao što su hronična bolest pluća, unutrašnji maligniteti, limfne blokade, pa čak i reumatoidni artritis - upozorio je Healthline.

Drugi potencijalni problemi mogu uključivati probleme sa štitnom žlezdom, psorijazu ili dijabetes, navodi Healthline. Sindrom žutih noktiju je redak poremećaj noktiju. Uzrokuje žute nokte, probleme sa disanjem i oticanje nogu. Stručnjaci ne znaju šta uzrokuje sindrom žutih noktiju, ali to može biti genetski, piše Mirror.

Shutterstock

Šta žuti nokti govore o vašem zdravlju

Smeđi ili crni nokti

Melanonihija je stanje koje uzrokuje da jedan ili više noktiju postanu smeđi. Melanonihija se često pojavljuje kao crna linija duž dužine nokta, poznata i kao uzdužna melanonihija ili LM. Ovo je obično benigno i rezultat je povećane proizvodnje melanina (pigmenta odgovornog za boju kože) ćelijama zvanim melanociti.

Lečenje možda neće biti neophodno ili ćete možda morati da prestanete da koristite određene proizvode za nokte ili lekove protiv gljivica. Ove bele mrlje su verovatno posledica stanja koje se zove leukonihija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)