Odrasli

POSLE GODINU DANA OTKRIVEN UZROK SMRTI SLAVNE PEVAČICE: Život joj ispunjen tragedijama, od smrti sina se nije oporavila

U pitanju je bila hronična bolest.

30.07.2024 18:00

POSLE GODINU DANA OTKRIVEN UZROK SMRTI SLAVNE PEVAČICE: Život joj ispunjen tragedijama, od smrti sina se nije oporavila
dpa Picture-Alliance via AFP / AFP / Profimedia

Pevačica, Šinejd O'Konor, koja je postala svetska senzacija nakon objavljivanja pesme "Nothing Compares 2 U" (Ništa se ne može porediti s tobom), preminula je pre godinu dana, u 56. godini jula 2023. godine, navodno prirodnom smrću. Šinejd je pronađena bez svesti u svom domu u južnom Londonu. Policija je tada izjavila da ne tretira njenu smrt kao sumnjivu, a patolozi su u januaru ove godine potvrdili da je preminula prirodnom smrću.

Otkriven tačan uzrok smrti

Godinu dana kasnije londonska policija saopštila je da je irska pevačica ipak preminula od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i bronhijalne astme. Prema izveštaju Irish Independent-a, njen prvi muž i blizak prijatelj, Džon Rejnolds, registrovao je umrlicu u Londonu prošle srede. U dokumentu je navedeno da je O'Konor preminula zbog "pogoršanja hronične opstruktivne bolesti pluća i bronhijalne astme zajedno sa infekcijom donjeg respiratornog trakta niskog stepena", a o tome piše i Euro News.

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je progresivna bolest pluća koja otežava disanje. Glavni simptomi uključuju kratkoću daha, kašalj i stvaranje sluzi. Najčešći uzroci su dugotrajno izlaganje iritantima koji oštećuju pluća i disajne puteve, obično dim cigareta, ali i zagađenje vazduha, hemikalije i prašina. Astma se pak ispoljava kroz ponavljanje epizoda šištanja, gušenja, sviranja u grudima i kašlja.

Mislilo se da je razlog slomljeno srce

Podsećamo, Iako je imala prilično tužan život, pevačica je dobila čak četvoro dece. Nešto više od godinu dana pre smrti doživela je najveći bol, kada se ubio njen sedamnaestogodišnji sin Nevim Nesta Ali Šejn O'Konor. Do zvaničnog obrazloženja razloga njene smrti sve vreme se smatralo da je pevačica, navodno, umrla od "slomljenog srca".

Iako je preminula pre godinu dana izgleda da skandali vezani za Šinejd ne prestaju. Nacionalni muzej voštanih figura u Dablinu uklonio je figuru ove pevačice nakon negativnih reakcija javnosti i saopštio da će uskoro biti postavljena nova, koja će biti više nalik pokojnoj umetnici.

Uklonjena pevačicina voštana figura iz muzeja

Figura je prvi put predstavljena u četvrtak, kao počast njenom nasleđu i uticaju na muziku i irsku kulturu, ali je muzej sada saopštio da će biti uklonjena kako bi se stvorila "tačnija predstava". Među onima koji su kritikovali figuru bio je brat pevačice, Džon O'Konor, koji navodi da je bio ''šokiran neprikladnom figurom''.

- Uopšte ne liči na moju sestru, bio sam šokiran videvši figuru koja izgleda kao nešto između lutke i nečega iz Thunderbirds-a. Nije nimalo ličila na nju, mislio sam da je grozna - rekao je njen brat za BBC.

Džon je takođe bio uznemiren vremenom otkrivanja figure i činjenicom da niko nije kontaktirao njegovu porodicu. 

- Svet je možda izgubio zvezdu, i jeste, ali ja sam izgubio svoju sestru. To jednostavno nije trebalo biti postavljeno, bez provere sa nekim, "Da li je to u redu?" - istakao je pevačicin brat, nakon čega je figura uklonjena.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)