Odrasli

DOKTORI OTKRILI ŠTA JE NAJBOLJE DA SE PIJE PO VRUĆINI, A NIJE VODA! Bićete iznenađeni koji napitak se preporučuje

Po velikoj vrućini je najvažnija stvar da budete hidrirani i sa tim nema šale.

23.07.2024 18:45

DOKTORI OTKRILI ŠTA JE NAJBOLJE DA SE PIJE PO VRUĆINI, A NIJE VODA! Bićete iznenađeni koji napitak se preporučuje
Profimedia.rs

Logično, kada je velika vrućina napolju, vaš prvi izbor za osveženje je voda. Iako je ovo sasvim prihvatljiv postupak, istraživači sa Univerziteta St. Andrews su utvrdili da voda ipak nije nabolji lek za visoke temperature, već da najbolju hidraciju omogućava mleko.

Na kratke staze, voda, bez obzira da li je mineralna ili obična, je odličan izbor za brzo hidriranje, međutim, istraživači su otkrili da pića sa malo šećera, masti i proteina, daju bolju hidraciju od vode.

Kako navodi doktor Ronal Mogan, autor studije, prvi faktor je količina tečnosti. Što više pijete, brže se ta tečnost ispušta iz stomaka i apsorbuje se u krvotoku gde razblažuje telesne tečnosti i rashlađuje vas.

shutterstock.com

Mleko se preporučuje pre vode

Drugi faktor je da na kvalitet hidracije utiče i sastav nutrijenata u piću. Na primer, mleko je mnogo bolje od vode na tom polju jer sadrži laktozu, nešto proteina i masti, a ova tri elementa usporavaju proces u kojem tečnosti napuštaju stomak, i time produžavaju proces hidracije.

Mleko takođe sadrži natrijum, koji u organizmu deluje kao sunđer, zadržava vodu u telu što uzrokuje smanjeno mokrenje.

Sličan postupak se primenjuje i kod lekova za rehidrataciju koji se koriste za tretman dijareje. Ovi medikamenti sadrže male količine šećera, natrijuma i kalijuma.

- Studija je potvrdila ono što smo već znali - elektroliti kao što su kalijum i natrijum doprinose boljoj hidraciji organizma, dok kalorije iz pića usporavaju izbacivanje tečnosti i smanjuju količinu urina - objasnila je dijetetičarka Melisa Mahumdar, prenosi cbsnews.com.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)