Salmonela je pronađena u tahiniju koji je zbog toga povučen iz Hrvatske kada je inspekcija otkrila prisustvo te bakterije. Doktorka fizičke hemije Svetlana Stanšić objašnjava koliko je pomenuta bakterija opasna.
- Verovatno prilikom punjenja je došlo do kontaminacije. Susamovo seme od koga se pravi tahini pasta je dobar i kvalitetan proizvod, nije rizičan u tom smislu. Salmonela može da se nađe u salati i povrću jer dođe preko živinskog izmeta. Verovatno je ljudska greška, kako dođe mora da se ispita. Bilo je slučajeva da se u cisternama prevoze živa jaja i posle toga natoče sladoled i cisterna se ne dezinfikuje kako je potrebno, bilo je masovno trovanje salmonelom na taj način - objašnjava doktorka.
Ona je objasnila gde se salmonela zadržava.
- Prenosioci su životinje najčešće, može da se nađe u vodi, zemlji, rasprostranjena je. Kod bakterijskih trovanja zavisi kolika je infektivna doza određene bakterije potrebna to zavisi od imuniteta korisnika - navodi doktorka.
Doktorka otkriva da se otrovala u Turskoj.
- U Egiptu i naručito na egzotičnim destinacijama može da se desi da neke termofilne bakterije se pojave na koje organizam nije navikao, veća je mogućnost gde je mnogo turista i gde je kultura takva da se ljudi ne obaziru na pranje i čišćenje. U takvim slučajevima probiotik ne pomaže. Što se tiče probiotika, nije loše uzimati ga, ali sedam dana pre putovanja nije dovoljno niti će to da dovede do prevrata u nekoj situaciji, možda da ponesete aktivni ugalj ili neki praškić za infuziju jer u tim situacijama kada se desi trovanja da neselektivno veže te toksine i metabolite pre nego što pređu iz creva u krvotok, i da uspori dijareju i dehidrataciju - navela je ona.
Komentari (0)