Odrasli

ONA JEDNA "MALA ČAŠICA" NAS ZAPRAVO UBIJA! Lekari konačno otkrivaju istinu o alkoholu, a evo koliko skraćuje vek!

Jedno piće dnevno skraćuje nam život značajno.

09.07.2024 10:14

ONA JEDNA "MALA ČAŠICA" NAS ZAPRAVO UBIJA! Lekari konačno otkrivaju istinu o alkoholu, a evo koliko skraćuje vek!
shutterstock.com

Ako ste ikada imali dilemu da li je i koliko štetan alkohol, jedno istraživanje će vam razrešiti misteriju. 

Dr Tim Stokvel, sa Kanadskog instituta za istraživanje upotrebe supstanci, kaže da čak i jedno alkoholno piće dnevno može skratiti životni vek za otprilike dva i po meseca. Osobe koje sebi daju malo više "oduška" pa konzumiraju značajno više alkohola i to oko 35 čaši pića nedeljno, mogu sebi skratiti životni vek za čak dve godine.

Za sve one koji smatraju da je to samo "jedna mala čašica" doktor naglašava da alkohol ne može nikada biti bezbedan. Iako se crveno vino dugo smatralo dobrim za srce u umerenim količinama, istraživanja su pokazala da to možda i nije slučaj. Dr Stokvel je za Daily Mail naglašava da je mogućnost konzumiranja alkohola znak da ste i dalje zdravi, ali on nikako nije uzrok dobrog zdravlja.

Štetne posledice konzumiranja alkohola

Sa druge strane, nedavna istraživanja pokazala su da konzumiranje alkohola može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema, kao što su kancer, bolesti srca, visok krvni pritisak, moždani udar, bolesti jetre i drugi, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Prema nekim podacima, u SAD, preko 20.000 ljudi umre svake godine od alkoholom izazvanih karcinoma, prenosi New York Post.

shutterstock.com

Iako mnogi veruju da "jedna čašica" nije "strašna", zapravo - jeste


Iako većina zemalja nije usvojila zakonske odredbe kojima se naglašava štetnost alkoholnih pića, neke su već na dobrom putu da to učine. Prošle godine, Irska je postala prva zemlja koja je usvojila zakon, koji zahteva da alkoholna pića budu obeležena zdravstvenim upozorenjima, dok je Kanada revidirala smernice o zdravlju koje preporučuju da se ne konzumira više od dva pića nedeljno.

Rezultati istraživanja - veza između alkohola i smrtnosti

Iako mnogi misle da barem malo alkohola može biti korisno za zdravlje, Dr Stokvel je sproveo sopstvena istraživanja koja su pronašla vezu između konzumiranja alkohola i smrtnosti, što je suprotno tom uverenju.

Mada je alkohol nešto čemu mnogi od nas pribegavaju radi zadovoljstva i opuštanja, istina je da nijedna količina alkohola nije bezbedna. Bez obzira što nam više odgovara da verujemo kako konzumiranje alkohola može imati neke zdravstvene benefite, nažalost, to je zasnovano samo na lošoj nauci, prenosi taj portal.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)