Odrasli

OSAM SKRIVENIH ZNAKOVA DA IMATE PROBLEM SA ALKOHOLOM: Pijete previše, a da toga niste ni svesni!

Svaki problem, naročito kada se radi o zavisnosti, postaje još veći kada pomislite da možete da ga kontrolišete.

14.07.2024 12:18

OSAM SKRIVENIH ZNAKOVA DA IMATE PROBLEM SA ALKOHOLOM: Pijete previše, a da toga niste ni svesni!
Giulio Fornasar / Panthermedia / Profimedia

Volite da popijete poneku čašicu posle napornog dana na poslu, ali ne smatrate da imate problem sa alkoholom. Međutim, stručnjaci kažu da je normalna doza alkohola nedeljno, šest čaša vina ili oko tri litra piva. Ako pijete više od toga, vreme je da se zabrinete.

Naučnici ističu osam skrivenih znakova da imate problema sa alkoholom.

Stalno ste umorni

Stručnjaci napominju da ako pijete pre spavanja, to će samo prourokovati pulsirajuću glavobolju, mamurluk i dehidrataciju. Takođe, alkohol remeti REM fazu spavanja, koja je ključna za pamćenje, učenje i kreativnost.

Pad libida

Iako, na prvu loptu, alkohol podstiče proizvodnju hormona kao što su serotonin, dopamin i testosteron, na duže staze, piće ima kontra efekat. Dugi periodi konzumiranja alkohola dovode do drastične promene u libidu. 

Neraspoloženje i anksioznost

Alkohol je depresiv i na početku ima umirujući efekat.

- Ali, kada ovaj efekat prođe, imamo suprotan slučaj, da nivo anksioznosti brzo skače. To se delom dešava zato što alkohol remeti ravnotežu neurotransmitera u mozgu - navodi psiholog Lisa Gan.

Problemi sa vidom

Vrtoglavica, zamagljen vid  ili dupla "vizija" su uobičajeni privremeni efekti alkohola. 

- Ali, piće takođe može da izazove crvenilo u očima kao posledicu oteklih krvnih sudova u oku - kaže oftamolog Stiven Hana. 

Shutterstock

Alkohol utiče na raspoloženje i imuni sistem

Slabljenje imunog sistema

Zbog alkohola naš imuni sistem slabi i postajemo podložniji infekcijama i bolestima.

- Konzumacija alkohola može da blokira aktivnost imunih ćelija kao što su makrofage i T ćelije, koje su ključne za identifikaciju i borbu protiv patogena - objašnjava farmaceut Karolina Gonkalves.

Promene menstrualnog ciklusa

- Nova istraživanja pokazuju da etanol iz alkohola može da utiče na hipotalamus i poremeti produkciju hormona, i tako dovede do poremećaja menstralnog ciklusa - tvrdi Gonkalves.

Problemi sa plodnošću

Alkohol dovodi do disbalansa hormona koji kontrolišu reprodukciju, i čak i male količine šića mogu da utiču na menstraualni ciklus i smanje šanse za začeće.

Visok krvni pritisak

Piće utiče i na krvne sudove koji se sužavaju, a kada se to dogodi, srce mora da radi više kako bi obezbedilo potrebnu dozu krvi, i na taj način se povećava krvni pritisak, piše Daily Mail.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)