Odrasli

OVO SU 2 GLAVNA SIMPTOMA RAKA PENISA: Čim vidite ovo, trčite kod lekara - nema odlaganja!

Ova bolest uglavnom pogađa muškarce starije životne dobi.

05.07.2024 09:30

OVO SU 2 GLAVNA SIMPTOMA RAKA PENISA: Čim vidite ovo, trčite kod lekara - nema odlaganja!
Shutterstock

Rak penisa do skora je bio vrlo retka bolest. Međutim, kako upozoravaju britanski lekari primećen je porast broja obolelih, a procena je da će do 2050. broj pacijenata od ovog tumora biti uvećan za 77 odsto.

Kako piše britanski Sun, zabrinjava podatak daje broj obolelih primećen u većini evropskih zemalja. Prema podacima britanskog Nacionalnog centra za bolesti primećen porast broja pacijenata od raka penisa za 28 odsto u odnosu na pre 20 godina.

Pogađa stariju populaciju

Prema rečima dr Kolina Mičija, zamenika direktora na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Centralnom Lankaširu glavni okidač za ovu bolest su godine pacijetna, pa se ova vrsta tumora javlja kod starije populacije.

- Drugi faktori rizika uključuju suženu kožicu, lošu genitalnu higijenu i pušenje - naglasio je on.

Rak penisa, posebno u ranoj fazi, se često može zameniti sa drugim zdravstvenim problemima. Kako je u pitanju bolest intimne regije mnogi muškarci zbog stida odlažu odlazak kod lekara, postavljanje dijagnoze i lečenje.

shutterstock.com

Primećen je porast broja obolelih od tumora penisa u poslednjih 20 godina

 

Glavni simptomi su:

  • izrasline i rane koje ne zarastaju
  • intenzivan i neprijatan miris iscetka iz penisa
  • krvarenje posebno ispod kožice
  • osip na penisu 
  • problemi s kožicom (kad se teško povlači) 
  • promena boje penisa
  • pojava lezija
  • čvorići u preponama
  • umor
  • bol u stomaku
  • bol u kostima
  • gubitak težine

Prema rečima dr Mičija mnogi pacijenti pokušavaju samo da se leče mazanjem raznih krema.

-  Zbog stida mnogi muškarci pokušavaju sami da se leče antimikrobnim ili steroidnim kremama. Ima grešaka i lekara koji kasno dijagnostikuju bolest, jer se lezije ponekad pogrešno klasifikuju kao benigne - pojasnio je dr Miči.

Ako su se maligne ćelije prošire na limfne žlezde u preponama, šansa za izlečenje je mnogo manja.

- Rak se može razviti bilo gde na penisu, ali se najčešće razvija ispod kožice kod muškaraca koji nisu obrezani ili na vrha penisa poznatim pod imenom kao glavić. Jedan od prvih znakova bolesti je izraslina ili ranica koja nije zarasla nakon četiri nedelje, zato je važno u takvim situacijama se osmah obratiti lekaru - rekao je dr Miči.

On je naglasio da treba obratiti pažnju na bili kakvu vrstu krvarenja, iscedak neprijatnog mirisa, iako je ovaj simptom najčešće posledica infekcije, kao i razne vrste osima ili fimoza, odnosno problemi kod pomeranja kožice.

Lečenje i amputacija

Prema rečima dr Mičija primećeno je da se rak pesisa ređe javlja kod muškaraca koji su obrezani na rođenju.  Kako je objasnio ovaj doktor rizik nose i HPV infekcije koje mogu bitiuzročnik pojave tanica i bradavica i dugo se zadržavaju ispod površine kožice na penisu.

Kad je u pitanju lečenje najčešće se primenjuje hiruško otklanjanje izraslina, upotrebu jakih krema, laserski tretman, zamrzavanje, radioterapija ili hemoterapija.

shutterstock

Amputacija penisa se primenjuje samo u krajnjem slučaju i kad je bolset toliko uznapredovala da ne postoji drugi način lečenja

 

Operacije uklanjanja dela ili celog penisa su obično poslednja opcija za uznapredovali slučaj. Dr Miči je naveo da postoje novi tretmani raka penisa.

- Novi pristupi, kao što je upotreba projektovanih T ćelija (vrsta imunih ćelija) koje napadaju ćelije inficirane HPV-om, ili imunoterapije kao što je tislelizumab koje poboljšavaju imuni odgovor na tumore skvamoznih ćelija, pokazali su se efikasnim u nekoliko slučajeva - poručio je on. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)