Odrasli

90 SATI SAM GLADOVALA: Prvo upadneš u krizu, hvataju te grčevi, a onda se desi OVO - telo će vam biti zahvalno

Žena koja je gladovala oko 90 sati ispričala je svoje iskustvo.

21.06.2024 08:40

90 SATI SAM GLADOVALA: Prvo upadneš u krizu, hvataju te grčevi, a onda se desi OVO - telo će vam biti zahvalno
Printscreen/Youtube/PRVA

Povremeno gladovanje navodno je dobro za oporavak tela, ali nije najbolji pristup mršavljenju. Pre nego što krenete da izbacujete obroke, trebalo bi da se konsultujete sa stručnjakom. Baja Bange Namkose je instruktorka joge i tehnike disanja. Voli izazove, a onda svoja iskustva prenosi drugima. Njeno poslednje iskustvo je gladovanje odnosno terapijski post kako neki to zovu.

- Ja sam zapravo eksperimentalno htela da gladujem 24 sata, ali kada je prošlo videla sam da je sve okej i onda sam pratila faze šta se dešava. Onda sam išla do 72, kada sam došla do 72 i osećala se fenomenalno i pucala od energije, gladovala sam 90 sati - rekla je ona u emisiji Jutro na Prva TV.

U njenom okruženju povremeno gladuju suprug i prijatelji.

- Psihička priprema je svakoko potrebna, ali prvo je važno zašto mi to radimo. Ja sam bila radoznala, a u okruženju već godinama slušam priče različitih benefita od kosa mi se oporavila, lice mi se očistilo pa i do tretiranja nekih ozbiljnijih stanja. Moj prijatelj koji živi u Hrvatskoj gladuje redovno po 30 dana, suprug gladuje po 10 dana dva puta godišnje. U okruženju sam ljudi koji mi stalno pričaju benefite - objasnila je.

Printscreen/Youtube/PRVA

Ispovest žene koja je gladovala 90 sati

Ceo život je bila neko ko je stalno imao u torbici hranu, a ovim izazovom je dokazala sebi da se ne plaši gladi.

- Moja polazna tačka je da je to za mene bio veliki izazov. Osnovno su naša predubeđenja i taj neki transgeneracijski strah od gladi. Ako pogledamo evoluciju čoveka videćemo da je naše prirodnije stanje da ne jedemo nego da jedemo - rekla je i ona i objasnila faze gladovanja:

- Prvih osam do 14 sati je najveći izazov jer imamo skladištene ugljene hidrate i šećere, organizam crpi te šećere. Kriza u smislu osećaja gladi je zapravo posledica ugljenih hidrata, posle 14 sati kada se iscrpe te rezerve ugljenih hidrata osećaj gladi prestaje, u početku su intenziviniji grčevi, a posle 14 sati do 24 sata prestaju grčevi (žudnja). Osobe koje imaju manje ugljenih hidrata u ishrani, lakše prebrode tu krizu. Nakon 24 sata dešava prva čarolija, ulazimo u fazu ketoze, organizam stvara ketone. Posle 24 sata pažnja je bolja. Treći dan se tope masti, ketoza je aktivna. Osećaja gladi nema, imate izlive radosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)