Odrasli

REVOLUCIONARNI TEST ZA DEMENCIJU: Može da predvidi bolest i 9 godina pre dijagnoze

U pitanju je teško oboljenje za koje nema leka.

06.06.2024 19:02

REVOLUCIONARNI TEST ZA DEMENCIJU: Može da predvidi bolest i 9 godina pre dijagnoze
Shutterstock

Britanski naučnici kažu da su razvili „prvi test" koji može da predvidi početak demencije do devet godina pre nego što se postavi zvanična dijagnoza. Ukoliko se potvrdim tačnim, ovo revolucinarno otkriće učiniće mnogo lakšim uočavanje bolesti u najranijoj fazi, kako i kliničko praćene toka oboljenja.

Kako puše New York Post, za ovaj test se tvrdi da je više od 80 odsto tačan, a oslanja se na skeniranje mreže u mozgu koja je aktivnija tokom perioda mirnog odmora. Rezultati istraživanja objavljeni su u  časopisu Nature Mental Health.

Skeniranje mozga

Prema aktuelnim podacima, 5,8 miliona Amerikanaca ima neki oblik demecije, a procena je, prema podacima Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da će ovaj broj porasti na 14 miliona ljudi do 2060. godine.

Istraživači sa Univerziteta Kraljica Meri u Londonu tvrde da je njihov sistem pouzdaniji od testova pamćenja i merenja smanjenja mozga koje lekari inače koriste tokom prikupljanja informacija o stanju pacijenta. 

shutterstock.com

Demencija se sporo razvija najčešće godinama do ozbiljnijih simptoma i dijagnoze

 

Za merenje se koristi novi model Magnetne rezonance kao neinvazivni alat za  snimanje mozga koje može da otkrije promene u onim delovima mozga koji su posebno ranjivi na ovu bolest. Važno je da se merenje vrši u mirnom stanju, odnosno kada um pacijenta luta tokom odmora. 

Prema rečima istraživača, dovoljno je samo 6 minuta snimanja mozga da se prikupe sve potrebne informacije na testiranju. 

- Nadamo se da će nam praćenje moždanih funkcija koje smo razvili omogućiti da budemo mnogo precizniji u predviđanju kod kog pacijenta će se razviti demencija, kojom brzinom kako bismo mogli da primenimo adekvatne tretmane - rekao je Čarls Maršal, vođa istraživačkog tima. 

Istraživači su analizirali MR snimke više od 1.100 dobrovoljaca iz Velike Britanije kako bi procenili efektivnu povezanost između 10 regiona mozga koji čine mrežu koju najčešće pogađa bolest. 

Svakom učesniku je je određena verovatnoća oboljevanja od demencije, a naredne dve godine intenzivno će se pratiti njihovo zdravstveno stanje kako bi se utvrdilo koliko su ova predviđanja precizna. 

Demencija je sveobuhvatni izraz za promene u mozgu koje uzrokuju gubitak kognitivnih sposobnosti i najčešće pogađa stariju populaciju. Javlja se postepeno i kad se dijagnostikuje najčešće je već u poodmakloj fazi bolesti. Lek ne postoji, ali se stanje može držati pod kontrolom.

FOTO: shutterstock.com

Zaboravnost i promene u ponašanju su najčešći simptomi koji ukazuju na ovu bolest

Simptomi demencije su:

  • Poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka
  • Učestalo ponavljanje reči ili radnji
  • Problemi u komunikaciji
  • Gubljenje u prostoru ili vremenu  
  • Promena ličnosti
  • Zabuna oko vremenskih odrednica
  • Zanemarivanje higijene
  • Zaboravnost
  • Apatija

U poodmakloj fazi bolesti pacijent ima sve većih problema sa govorom, povlači se u sebe, amože da pokazuje i agresivnost. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)