Odrasli

ŽELELA JE DA BUDE PREPLANULA, PA ZAVRŠILA U HITNOJ: Ovo su bili prvi simptomi - a za sve je kriv solarijum!

Ekstremna zavisnost od tamnog tena mogla je da se završi fatalno.

30.05.2024 20:15

ŽELELA JE DA BUDE PREPLANULA, PA ZAVRŠILA U HITNOJ: Ovo su bili prvi simptomi - a za sve je kriv solarijum!
TikTok-kirstmsaves

Štetnost solarijuma je odavno poznata i povezana sa rizikom od raka kože i prevremenim starenjem. Međutim, uprkos ovim opasnostima, najnoviji podaci otkrivaju da žene i dalje sve više koriste solarijume. Britanka, Krrst je na društvenim mrežama podelila svoju priču kako bi podigla svest o opasnostima ove navike.

Ona je priznala da je postala zavisna od tamnog tena, koristeći solarijum pet dana u nedelji po 15 minuta. Iako su solarijumi zabranjeni u zemljama poput Australije i Brazila, istraživanje je pokazalo da su rezervacije za solarijume u ostatku sveta porasle za blizu 10 odsto u 2023. godini u odnosu na prethodnu.

Ova devojka je ignorisala upozorenja sve dok nije doživela napad panike na poslu, praćen otežanim disanjem i kvržicom na telu. Hitno je prevežena u bolnicu, gde joj je dijagnostikovan fibroadenom, čvrsta kvržica u dojci. Iako fibroadenom nije kancerogen, lekari su je upozorili da može povećati rizik od razvoja raka dojke.

- Sve što sam ikada želela bilo je da budem prirodno preplanula. Užasno je kako su solarijumi i dalje legalni, a tako su opasni - napisala je Kirst u svom videu na TikToku, a o tome je pisao i The Sun.

Njena priča izazvala je veliki odjek na društvenim mrežama, gde su mnogi izrazili podršku i podelili slična iskustva.

- Fibroadenom nije povezan sa solarijumima, ali možda je ovaj strah dovoljan da prestanete.

- Korisnik sam solarijuma od svoje 16. godine. Upravo su mi uklonili rak kože sa leđa. Volela bih da nikada nisam prišla solarijumu.

- Makar ne povećavajte vreme kada ste u njemu i ograničite se na jednom nedeljno.

TikTok-kirstmsaves

Krist više ne ide u solarijum već ten prekriva šminkom

Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC), postoji značajan dokaz da korišćenje solarijuma izaziva melanom. 

- Svako ko je ikada koristio solarijum ima najmanje 20 odsto veću verovatnoću da razvije maligni melanom, najsmrtonosniji rak kože. UV zraci oštećuju DNK u ćelijama kože, pa je veća verovatnoća da će mutirati u rak - istakla je dr Karol Kuper.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)