Odrasli

IMATE 50 PLUS I REDOVNO PIJETE SUPLEMENTE: Jedan vitamin je posebno opasan, odmah ga izbacite

Istraživanja su pokazala da utiče na smanjenje gustine kostiju, oštećuje jetru, izaziva glavobolju.

28.05.2024 15:30

IMATE 50 PLUS I REDOVNO PIJETE SUPLEMENTE:  Jedan vitamin je posebno opasan, odmah ga izbacite
Shutterstock

Svadnevno konzumiranje suplemenata postao je trend u svetu, a mnogi čak veruju da će na ovaj način svom organizmu obezbediti dugovečnost. Nutricionisti, pak ističu, da je uvek bolje uzimati sveže voće i povrće bogato vitaminima, jer se lakše apsorbuju u organizmu. 

Kako je za sajt Parade objasnio Kristofer Norman, koji već godinama radi kao gerijatrijski medicinski brat, osobe preko 50 godina trebalo bi da budu vrlo oprezne sa uzimanjem suplemenata i sintetičkih vitamina, prenosi Yahoo.

- Iako se suplementi kupuju u apoteci i drogerijama bez recepta treba znati da nisu bezopasni. Oni nose određene rizike, posebno ako se uzimaju u pogrešnoj količini ili u kombinaciji sa drugim lekovima koje najčešće piju stariji ljudi. To može da pogorša njihovo zdravstveno stanje, posebno ako pate od neke hronične bolesti, jer suplementi i sintetisani vitamini menjaju način na koje telo reaguje na propisane lekove - upozorio je Norman. 

Upozorenje na vitamin A

Prema njegovim rečima osobe 50 plus nikako na svoju ruku ne smeju da uzimaju sintetički vitamin A.

- Starije odrasle osobe treba da budu oprezne sa vitaminom A jer potencijalno može da smanji gustinu kostiju, kao i da izazove oštećenje jetre, bol u zglobovima, mučninu, glavobolju ili dijareju - upozorio je Norman.

shutterstock.com

Suplementi nisu tako bezopasni kako većina ljudi veruje

 

On ističe da se kroz raznovrsnu ishranu može uneti dovoljna količina ovog vitamina, pa nema razloga da posežete za suplementima.

- Kako starimo padovi postaju sve češći, ali i sve opasniji jer dolazi do prirodnog smanjenja gustine kostije. Ako uz to još pijete i vitamin A onda ste u dvostrukom riziku - dodao je Norman.

Istraživanje koje 2021. sprovela klinika u Klivlendu je pokazalo da dugotrajno uzimanje vitamina A među starijom populacijom pored problema sa kostima i jetrom može da ostavi posledce i na sistem organa za varenje. 

Vitamin A je važan za dobar vid, imunitet i zdravlje kože. Kako je rekao Noraman, bolje je jesti namirnice bogate ovim vitaminom koje ne stvaraju nikakve loše propratne efekte. Namirnice bogate vitaminom A su:

  • zeleno lisnato povrće
  • losos
  • batata ili slatki krompi
  • mlečni proizvodi
  • šargarepa
  • tuna
  • dinja
  • paprika

shutterstock.com

Umesto tableta bolje je konzumirati lisnato povrće kao što je spanać

Oprez i sa B6

Prema Normanovim rečima osobe starije od 50 godina trebalo da izbegavaju i suplemente vitamina B6.

- Vitamin B6 je neophodan za formiranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik i hranljive materije u sve delove našeg tela, ali previše vitamina B6 može doprineti neurološkim problemima i oštećenjima nerava, kao i loš balans što za posledicu može dovesti do padova - upozorio je on.

Umesto suplemenata redovno konzumirajte hranu koja je prirodno bogata vitaminom B6. U ovu grupu namirnica spadaju sledeće:

  • riba
  • piletina
  • krompir
  • sve vrste skrobnog povrća (kukuruz, cvekla, tikvice, koren celera, bundeva...)
  • voće koje ne spada u citruse

Shutterstock

Riba je bogat izvor vitamina B6

 

Kako je poručio Norman iako se veruje da su suplementi i sintetisani vitamini bezopasni nikako ih ne bi trebalo koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom, posebno ako imate više od 50 godina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)