Svadnevno konzumiranje suplemenata postao je trend u svetu, a mnogi čak veruju da će na ovaj način svom organizmu obezbediti dugovečnost. Nutricionisti, pak ističu, da je uvek bolje uzimati sveže voće i povrće bogato vitaminima, jer se lakše apsorbuju u organizmu.
Kako je za sajt Parade objasnio Kristofer Norman, koji već godinama radi kao gerijatrijski medicinski brat, osobe preko 50 godina trebalo bi da budu vrlo oprezne sa uzimanjem suplemenata i sintetičkih vitamina, prenosi Yahoo.
- Iako se suplementi kupuju u apoteci i drogerijama bez recepta treba znati da nisu bezopasni. Oni nose određene rizike, posebno ako se uzimaju u pogrešnoj količini ili u kombinaciji sa drugim lekovima koje najčešće piju stariji ljudi. To može da pogorša njihovo zdravstveno stanje, posebno ako pate od neke hronične bolesti, jer suplementi i sintetisani vitamini menjaju način na koje telo reaguje na propisane lekove - upozorio je Norman.
Upozorenje na vitamin A
Prema njegovim rečima osobe 50 plus nikako na svoju ruku ne smeju da uzimaju sintetički vitamin A.
- Starije odrasle osobe treba da budu oprezne sa vitaminom A jer potencijalno može da smanji gustinu kostiju, kao i da izazove oštećenje jetre, bol u zglobovima, mučninu, glavobolju ili dijareju - upozorio je Norman.
Možda vas zanima…
On ističe da se kroz raznovrsnu ishranu može uneti dovoljna količina ovog vitamina, pa nema razloga da posežete za suplementima.
- Kako starimo padovi postaju sve češći, ali i sve opasniji jer dolazi do prirodnog smanjenja gustine kostije. Ako uz to još pijete i vitamin A onda ste u dvostrukom riziku - dodao je Norman.
Istraživanje koje 2021. sprovela klinika u Klivlendu je pokazalo da dugotrajno uzimanje vitamina A među starijom populacijom pored problema sa kostima i jetrom može da ostavi posledce i na sistem organa za varenje.
Vitamin A je važan za dobar vid, imunitet i zdravlje kože. Kako je rekao Noraman, bolje je jesti namirnice bogate ovim vitaminom koje ne stvaraju nikakve loše propratne efekte. Namirnice bogate vitaminom A su:
- zeleno lisnato povrće
- losos
- batata ili slatki krompi
- mlečni proizvodi
- šargarepa
- tuna
- dinja
- paprika
Oprez i sa B6
Prema Normanovim rečima osobe starije od 50 godina trebalo da izbegavaju i suplemente vitamina B6.
- Vitamin B6 je neophodan za formiranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik i hranljive materije u sve delove našeg tela, ali previše vitamina B6 može doprineti neurološkim problemima i oštećenjima nerava, kao i loš balans što za posledicu može dovesti do padova - upozorio je on.
Umesto suplemenata redovno konzumirajte hranu koja je prirodno bogata vitaminom B6. U ovu grupu namirnica spadaju sledeće:
- riba
- piletina
- krompir
- sve vrste skrobnog povrća (kukuruz, cvekla, tikvice, koren celera, bundeva...)
- voće koje ne spada u citruse
Kako je poručio Norman iako se veruje da su suplementi i sintetisani vitamini bezopasni nikako ih ne bi trebalo koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom, posebno ako imate više od 50 godina.
Komentari (0)