Odrasli

ŠTA DA RADITE AKO VAM OČI POSTANU ŽUTE: Uzroci ove pojave su različiti, a mogu da ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme!

Bilo kakve promene na oku moraju da se provere kod lekara i specijaliste.

19.04.2024 09:40

ŠTA DA RADITE AKO VAM OČI POSTANU ŽUTE: Uzroci ove pojave su različiti, a mogu da ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme!
Shutterstock

Za oči se kažu da su prozori duše, a sa medicinske tačke gledišta one su pokazatelj stanja u organizmu. Svaka promena na očima može da ukazuje na određeni poremećaj ili ozbiljno oboljenje. Kod pojedinih ljudi beonjače povremeno dobijaju žućkastu nijansu. Da li žutilo u očima ukazuje na bolest?

Shutterstock

Žutilo na beonjačama može nastati zbog raznih razloga

Pucanje kapilara 

Kako ističu oftamolozi , svaku promenu u očima treba proveriti. Beonjače, kako im samo ime kaže, treba da budu bele, a svaka promena može da ukazuje na neki problem. Nekada se smatralo da žuta nijansa beonjača ukazuje na žuticu, ali ne mora uvek da bude tako. Žutilo u očima može biti posledica više faktora, pa čak i pucanja malih i osetljivih kapilara u oku.

Krvni sudovi u oku su mali i osetljivi, pa lako dolazi do njihovog pucanja. U tom slučaju krv se izlije i ostane zarobljena ispod konjunktive, pa beonjače pocrvene. Kako dolazi do razlaganja krvi beonjače postaju narandžaste, a potom i žute. Krvava mrlja u oku se širi u prvih 48 sati, a potrebno je i do tri nedelje da bi potpuno nestala.
Uzroci pucanja kapilara:

  • povreda oka
  • jak kašalj
  • trljanje oka
  • infekcija
  • posledica korišćenja kontaktnih sočiva
  • dijabetes
  • visok krvi pritisak

Šta god da je razlog pucanja kapilara u oku potrebno je da odete najpre kod oftamologa, a potom i kod lekara kako bi se utvrdio tačan uzrok. Ukoliko je u pitanju dijabetse ili visok krvni pritisak lekar će vam propisati adekvatnu terapiju. Ukoliko nije u pitanju neko od ovih oboljenja krvava mrlja u oku, a kasnije i žutilo najčešće prolazi samo od sbe bez posebne terapije.

shutterstock.com

Beonjače treba da budu bele, a svaka promena mora da se proveri kod lekara

Drugi uzroci

Jedan od uzroka žutila u očima može da bude i povećan bilirubin u krvi. On se stvara prilikom razlaganja crvenih krvinih zrnaca u organizmu i prirodno se izbacuje iz organizma kroz žučne kanale i digestivan trakt.

Povišeni bilirubin, a time i žutilo u očima, može da ukazuje na poremešaj nekog od unutrašnjih organa kao što jetra, žuč ili digestivni trakt. Razlozi za ovaj proces mogu biti različiti, a u početku je neprimetan, ali kako dolazi do povećanja bilirubina tako se beonjače postaju sve više žute. najčešći uzroci za povećanje bilirubina su: 

Žutilo u očima može da ukazuje i na upalu pankreasa, zaraznu bolest leptospirozu, hemolitička anemiju, ali i na mnoge druge promene u organizmu i oboljenja. Zato je najbolje da se konsultujete sa lekarom ukoliko primetite žutilo u očima.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)