Odrasli

LEKARI SU MU DAVALI DEVET MESECI ŽIVOTA: Imao je jedan od najagresivnijih tumora mozga, a onda se desilo čudo! (FOTO)

Lek koji je u fazi kliničkog ispitivanja pokazao je dobre rezultate i pruža veliku nadu pacijentima sa glioblastomom

08.03.2024 16:10

LEKARI SU MU DAVALI DEVET MESECI ŽIVOTA: Imao je jedan od najagresivnijih tumora mozga, a onda se desilo čudo! (FOTO)
Shutterstock

Britanac Ben Trotman pripremao je venčanje sa svojom verenicom Emili kad je dobio neobične migrene. Glava ga je užasno bolela i kako danima nije prolazila otišao je kod lekara. Nakon detaljnih analiza u oktobru 2022. dijagnostikovan mu je agresivan tumor mozga. Lekari su mu otvoreno rekli da ima još devet meseci života.

 

 

Povlačenje tumora

Kako je za britanski San objasnio dr Pol Mulholand sa Univerzitetske klinike u Londonu, Benu je dijagnostikovan vrlo agresivan tumor mozga.

- Standardni tretman za glioblastom je operacija, radioterapija i hemoterapija. Onda se bolest vrati, onda imate palijativnu negu, pa umrete. Svaki put je ista priča. Shvatili smo da moramo da uradimo nešto drugačije - objasnio je on. 

Nemajući šta da izgubi, Ben je pristao na eksperimentalni lek, pa je umesto uobičajenih tretmana - radioterapije i hemioterapije, počeo je na predlog doktora da uzima imunoterapiju koja je još u fazi kliničkog ispitivanja.

Nedugo zatim njegove glavobolje su se pogrošale, ali mu je lekar objasnio da je to dobar znak koji pokazuje da njegov imuni sistem reaguje na lekove. Suština je da lekovi "teraju" sopstveni imuni sistem pacijenta da se bori protiv kancera. 

Kod Bena je terapija pomogla i desilo se čudo. Njegov tumor se povlači na način koji nikad ranije nije zabeležen. On se dobro oseća, izgleda zdravo, pa je u međuvremenu stao pred oltar sa svojom verenicom Emili. 

Kako su objasnili lekari, rezultati istraživanja koja su sporovedena zahvaljujući Benu su ohrabrujući, ali bi istraživanja svakako trebalo da budu nastavljena. Ispitivanje je završeno sa Benom zbog nedostatka odgovarajućih preporuka Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, ali se njegov pristup može koristiti u budućim istraživanjima. 

- Osnovali smo grupu za istraživanje glioblastoma i laboratoriju na UCL Institutu za rak. Pokušavamo da najnovijim dostignućima u naučnim istraživanjima u saradnji sa farmaceutskom industrijom pronađemo lek za ovu razornu bolest - rekao je Mulholand, a piše britanski San.

shutterstock.com

Prosečno vreme preživljavanja nakon dijagnoze glioblastoma je od devet do 18 meseci

 

Simptomi

Glioblastomi su brzorastući tip kanceroznog tumora mozga. U zavisnosti od toga u kom delu glave je tumor smešten, simptomi mogu biti sledeći: 

  • glavobolje
  • promene ličnosti
  • problemi sa memorijom
  • problemi sa govorom ili razumevanjem
  • umor
  • depresija
  • poteškoće u razmišljanju
  • razne vrste napada 
  • problemi sa vidom

Naučnici ne razumeju u potpunosti šta uzrokuje glioblastome, stoga ne postoji jasan način da se bolest spreči. Lečenje najčešće uključuje operaciju, radioterapiju i hemoterapiju. Prosečno vreme preživljavanja nakon dijagnoze glioblastoma je od devet do 18 meseci. Samo 25 odsto pacijenata živi duže od jedne godine, a samo pet odsto preživi više od pet godina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)