Odrasli

OTIŠLA JE U PRODAVNICU PO NAMIRNICE I SVE ZABORAVILA: Bio je to signal da ode kod lekara koji su joj saopštili strašnu vest (FOTO)

Sem Vels je nakon nemilog događaja odmah otišla na pregled i dobila dijanozu koja ju je porazila.

08.05.2023 19:00

OTIŠLA JE U PRODAVNICU PO NAMIRNICE I SVE ZABORAVILA: Bio je to signal da ode kod lekara koji su joj saopštili strašnu vest (FOTO)
Printscreen Facebook/Sam Jones Wells

Britanka Sem Vels (48) otišla je u prodavnicu da kupi namirnice za svoju porodicu. U trenutku je zaboravila zašto je došla i samo je ukočeno stajala nasred radnje. Nije mogla da se seti zašto je došla, pa je zbunjena napustila prodavnicu a da ništa nije kupila.

Kako je ispričala Sem, ovo je bio signal da se nešto čudno dešava u njenoj glavi i odmah je otišla kod lekara. Nije ni slutila da će posle brojnih analiza suočiti sa strašnom dijagnozom.

Šok kod lekara

Lekari su utvrdili da Sem boluje od retkog oblika tumora mozga za koji nije ni znala da nosi u glavi i da se nalazi u trećem stadijumu bolesti.

- Uradili su mi sve moguće analize i magnetnu rezonancu, a snimci su pokazivali da imam masu na mozgu.  Do tad nisam imala pojma šta tumor mozga znači. Bila sam potpuno šokirana i svesna da sam na korak od smrti. Pribrala sam se i zahvaljujući porodici, pre svega mojim ćerkama, krenula u bitku za sopstveni život - ispričala je ona.

Dijagnoza joj je postavljena 2019. i ubrzo je podvgnuta operaciji tokom koje su lekari uspeli da odstrane 70 odsto tumora u njenoj glavi. Bio je tako postavljen da nisu mogli da izvade ceo tumor a da pri tome ne oštete neki od vitalnih centara u njenom mozgu.

- Posle operacije imala sam 33 tretmana radioterapije i godinu dana hemioterapije. Imala sam 48 šavova na glavi i doživotno moram da uzimam lekove koji sprečavaju razne napade - ispričala je ona.

Posle operacije imala je i manji moždani udar zbog čega ima konstatno treperenje oka, ali ova hrabra žena je rešila da se ne predaje već da se bori do poslednjeg daha.

Živi u sadašnjosti

Svoju bolest iskoristila je za prikupljanje pomoći za istraživanje tumora i možda i da upozori ljude na simptome kojih možda nisu ni svesni.

- Svako se drugačije nosi sa teškom bolesti kao što je moja. Moja porodica i ja smo svesni da za mene nema druge budućnosti osim da se borim. Ne pravim nikakve spiskove niti razmišljam šta bih volela da radim ili vidim. Živim u sadašnjosti i trudim se da svaki trenutak provedem sa svojom porodicom - rekla je Sem.

Iako je na konstantnoj terapiji i stalno ide kod onkologa ona je odlučila da ovog maja učestvuje u maratonu kako bi pomogla prikupljanje sredstava za istraživanje ove opake bolesti. 

- Nisam baš sposobna da trčim, ali imam pristojan tempo hodanja. U pitanju je jednomesečni izazov kada trčite ili hodate koliko možete. Dosad sam uspela da pređem 11, 2 kilometra - rekla je ova hrabra žena.
Prema njenim rečima najveća podrška joj je ćerka Megan.

- Ona je neverovatna, hoda zajedno samom a društvo nam pravi naš labrador Vudi. Ona čini sve što može da mi pomogne posebno u tome da ljudi obrate pažnju na svoje zdravlje i da odu kod lekara ukoliko osete da nešto nije u redu - zaključila je ona.

Simptomi

Tumor mozga je jedan od najopasnijih i najtežih karcinoma. Može imati različite simptome u zavisnosti od toga koji deo mozga je zahvaćem, ali postoje i neki uopšteni znakvi bolesti.

  • glavobolje
  • razne vrste napada
  • uporna mučnina
  • povraćanje
  • pospanost
  • mentalne promene
  • promene ponašanja
  • promena ličnosti kao što je neobjašnjiva agresivnost ili povučenost
  • problemi sa pamćenjem 
  • paraliza jedne strane tela
  • problemi sa vidom i govorom   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)