Odrasli

IZBOR UGLJENIH HIDRATA UTIČE NA PRIVLAČNOST: Pažljivo birajte doručak - i zbog zdravlja, i zbog lepote

Ukoliko volite beli hleb, nemamo dobre vesti za vas

11.03.2024 14:50

IZBOR UGLJENIH HIDRATA UTIČE NA PRIVLAČNOST: Pažljivo birajte doručak - i zbog zdravlja, i zbog lepote
Shutterstock

Iako su prerađene namirnice ukusnije, one u isto vreme nisu zdrave, pogotovo ako ih unosimo svakodnevno i u većim količinama, Pored toga što organizam zahteva unos hranljivih materija koje će mu obezbediti energiju, činjenica je da se na našem licu vidi i šta jedemo, jer je ono odraz našeg zdravlja i lepote.

Istraživanje francuskih naučnika koje je obuhvatilo 103 Francuza pokazalo je da unos rafinisanih ugljenih hidrata može da utiče na nemedicinske osobine kao što je privlačnost, prenosi neurosciencenews.com.

shutterstock.com

Istraživači su došli do podatka da rafinisani ugljeni hidrati imaju uticaj na našu privlačnost

Ova studija je takođe otkrila razlike specifične za pol i to kako konzumiranje grickalica utiče na privlačnost.

Rezultati:

1. Veza između hrane i privlačnosti: Konzumiranje doručka sa visokim glikemijskim indeksom dovelo je do niže ocene privlačnosti lica, što sugeriše da ishrana ima uticaj na lepotu lica.

2. Razlike specifične za pol: Muškarci i žene različito reaguju na unos visok energije i visoke glikemije, kada su u pitanju grickalice.

3. Šire implikacije: Istraživači ističu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se ustanovilo kako rafinisani ugljeni hidrati mogu da utiču na privlačnost i druge društvene osobine, mimo toga što znamo njihov efekat na zdravlje.

Budući da zapadnjački način ishrane podrazumeva namirnice koje se obrađuju tako da se uklanja veći deo nutritivnih vrednosti, sa tim u vezu dovode se još i gojaznost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Istraživači su u studiji nekim od učesnika dali doručak sa visokim glikemijskim indeksom - jedan sa rafinisanim ugljenim hidratima koji podižu nivo šećera u krvi, dok su drugi dobijali doručak sa niskim glikemijskim indeksom.

Doručak sa rafinisanim ugljenim hidratima sastojao se od francuskog bageta napravljenog od industrijskog belog brašna uz džem, sok od jabuke ili pomorandže, čaj ili kafu sa šećerom. Obrok od nerafinisanih ugljenih hidrata sastojao se od hleba napravljenog od integralnog brašna, uz puter i sir, pomorandžu ili jabuku i čaj ili kafu bez šećera. 

shutterstock.com

Iako na privlačnost lica utiču brojni faktori, autori ističu da hrana i te kako ima uticaj

Učesnici su takođe popunili upitnik da bi procenili svoje tipične navike konzumiranja ugljenih hidrata. Heteroseksualni volonteri zamoljeni su da ocene privlačnost lica učesnika suprotnog pola dva sata posle doručka.

Rezultati su pokazali da je doručak sa visokim glikemijskim indeksom povezan sa nižim ocenama privlačnosti lica i za muškarce i žene. Takođe, istraživači ističu i druge faktore koji utiču na privlačnost: stvarnu starost, navike pušenja, BMI, percipiranu starost i dlakavost lica.

Autori dodaju da je na privlačnost lica, važan faktor društvenih interakcija, uticala i neposredna i hronična konzumacija ugljenih hidrata kod oba pola.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)